U trendu

Srbija u borbenoj grupi Helbrok Evropske unije

U Briselu je danas potpisana nota o pristupanju Srbije tehničkom sporazumu o uspostavljanju borbene grupe Evropske unije „Helbrok“.

Notu su, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, potpisali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i njegov grčki kolega admiral Evangelos Apostolakis.

Ministarstvo odbrane iskazalo je spremnost da u borbenoj grupi „Helbrok“ učestvuje sa vodom vojne policije, timom za civilno-vojnu saradnju i sa do pet štabnih oficira u komandi snaga borbene grupe.

Nota će stupiti na snagu kada je potpišu predstavnici država učesnica ove borbene grupe, koju predvodi Grčka, i u čijem sastavu su pripadnici vojski Bugarske, Kipra, Rumunije i Ukrajine.

General Diković je istakao da je potpisivanjem note omogućeno punopravno uključenje snaga Vojske Srbije u ovu borbenu grupu, što ujedno predstavlja još jednu potvrdu privrženosti Srbije Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je danas u Briselu učestvovao na panelu „Misije za obuku i savetodavne misije“ održanom u okviru sastanka Vojnog komiteta Evropske unije.

Na panelu su učešće uzeli i načelnici generalštabova Albanije, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Malija, Mjanmara i Crne Gore, kao i komandant Afričke komande Oružanih snaga SAD.

Nakon panela, general Diković je sa predsedavajućim Vojnom komitetu NATO-a generalom Petrom Pavelom razgovarao o bezbednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu, a sastao se i sa glavnokomandujućim Armije Mjanmara starijim generalom Min Aun Hlainom i general-majorom Robertom Magauanom, komandantom operacije Atalanta, u kojoj učestvuju pripadnici Vojske Srbije.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Radoslav Radovic

    Srbija niti zna sta je, niti zna gdje je, niti zna ko je.Srbija je nidje.Ovo je samo jos jedna kockica u slozenom mozaiku nase propasti i beznadja.“Nas“ general je poljubio cizmu onih koji su odlucili da nas do kraja sataru,ne birajuci metode i sredstva i to rade savrseno,brzo i uspjesno.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike