U trendu

„Srbija u doba korone – činjenice i dostignuća“ o ženama žrtvama nasilja (VIDEO)

Žene žrtve nasilja su u stalnoj vanrednoj situaciji. Tokom epidemije mnoge usluge su bile nedostupne. Državno prihvatilište za žene žrtve nasilja se zatvorilo.

Takođe, ekonomske posledice su se promenile. Istraživanje koje je radila NVO Atina na uzorku od 36 žena koje su ranije bile na njihovim programima je pokazalo da je 70% njih izgubilo posao u prva tri meseca trajanja pandemije.

Većina tih žena s obzirom da nema završenu osnovnu školu, nije ni konkuretna na tržištu rada.

„Frapantan podatak je da u Srbiji 14% stanovništva nema osnovnu školu, a među njima je najviše žena“, navodi Maja Savić, direktorka „Atina“.

Nasilje se u preko 80% slučajeva dešava u sopstvenom domu.

Analiza o zloupotrebama žrtava nasilja u digitalnom prostoru je takođe pokazala zabrinjavajuće podatke.

Na uzorku od 178 žena koje su bile u situaciji trgovine ljudima, 42% ispitanica preživelo je neki od oblika digitalnog nasilja (poput sajberproganjanja, osvetničkog objavljivanja eksplicitnog/pornografskog sadržaja, i dr.), dok je 65% bilo izloženo i digitalnim pretnjama, koje su najčešće za cilj imale zastrašivanje kako bi žrtve u krivično-pravnom postupku promenile ili povukle iskaz ili izjave.

„Nasilje u digitalnom prostoru ništa nije manje traumatično od nasilja u fizičkom prostoru“, ističe Marijana Savić. 

Svi akteri moraju to ozbiljno da shvate i počnu da primenjuju i adaptiraju svoj rad kako bi efikasno reagovali i zaštitili te žene.

Detaljnu statistiku o ženama žrtvama nasilja i širu elaboraciju kroz pitanja i odgovore možete pogledati u video prilozima Evropskog pokreta u Srbiji. Govori Maja Savić, direktorka NVO „Atina“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar