U trendu

Srbija u Varšavi na skupu OEBS-a o srpskoj pravoslavnoj baštini na Kosovu

Delegacija Srbije danas će na skupu OEBS-a u Varšavi upozoriti da Priština i Tirana pokušavaju da prikažu srpsko pravoslavno nasleđe kao albansko ili kosovsko, najavio je zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, Dušan Kozarev.

Kozarev je agenciji Beta rekao da je Panel o pitanjima ispovedanja vere i odnosima religijskih zajednice i verskim pitanjima u okviru godišnje konferencije koju organizuje kancelarija OEBS za ljudska prava ODIHR, prilika je da se javnost obavesti o problemima Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

Prema njegovim rečima, delagacija Srbije će ukazati na „falsifikate kojima Priština i Tirana pokušavaju da srpsko kulturno nasleđe odvoje od Srba, i predstave ga kao albansko ili neko izmišljeno kosovsko pravoslavno nasleđe“.

On je kazao da je manastir Dečani na Kosovu ugožen i pravnim procedurama, da su monasima i manastiru nametnuti problemi oko poseda i raspolaganja imovinom, a da je u muzeju u Tirani taj manastir predstavljen kao albanski.

„To mesto velike istorije i srpskog ispovedanja vere u kome su sahranjene mošti  Stefana Dečanskog, pokušavaju da predstave kao albansko nasleđe, kao manastir koji je gradila albanska vlastela“, rekao je Kozarev.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.