najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Srbija u zabrinjavajućoj demografskoj situaciji

Ministarka bez portfelja Slavica Djukić Dejanović ocenila je da se Srbija nalazi u veoma zabrinjavajućoj demografskoj situaciji i da stanovništvo Srbije, sa prosečnom starošću većom od 40 godina, spada u starije nacije u svetu.

U intervjuu za Radio-televiziju Srbije, ministarka je ukazala da je u 2014. godini bilo više prekida trudnoća nego rodjene dece, a da Srbija svake godine izgubi „manji grad“ od oko 40.000 stanovnika, koliko je manje rodjenih nego umrlih.

Ona je navela da je krajnje vreme da ti problemi počnu da se rešavaju a ne samo analiziraju i dodala da će to biti jedan od njenih zadataka u narednom periodu.

Slavica Djukić Dejanović je kao deo problema označila i unutrašnje migracije sa sela u grad i ocenila da zabrinjava to što je sve više obrazovanih žena starijih od 30 godina koje nemaju decu i ne razmišljaju o tome, iako nisu ekonomski ugrožene, jer imaju visok stepen potrebe za komforom.

Ministarka je dodala da nepovoljni parametri u ekonomiji nisu glavni razlog niske stope radjanja jer je iskustvo pokazalo da se siromašnije stanovništvo lakše odlučuje za radjanje.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike