Srbija ubedljivo najviše izvozi – softver

Foto: Geralt/Pixabay.com

Izvoz srpskog softvera uveliko je premašio izvoz proizvoda iz drugih grana, rečeno je danas na skupu “Razvoj industrije 4.0 u Srbiji” u PKS u organizaciji  Udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo i Društvo informatičara Srbije.

Pomoćnik ministra za informaciono društvo Sava Savić rekao je da su privreda i građani svesni potencijala koji nose informaciono- komunikacione tehnologije.

“Ovo sada što se dešava je nova pojava -digitalna transformacija ne samo načina poslovanja, već i načina života nasih građana”, rekao je Savić na okruglom stolu u Privrednoj komori Srbije.

On je naveo da je stopa rasta IT preko 25 odsto i da izvoz domaćeg softvera  uveliko premašio izvoz iz drugih grana, poput poljoprivrede i automobilske industrije.

Vrednost IT izvoza u 2015. je bila preko 580 miliona evra, a rast elektronske trgovine na godišnjem nivou je oko 28 odsto, dodao je.

Savić je naveo da resorno ministarstvo ima niz programa koji  su namenjeni razvoju ove industrije u Srbiji.

“Prvo i osnovno je razvoj digitalne infrastrukture i cilj je da se privredi omogući pristup digitalnoj infrastrukturi. Trenutno radimo na razvoju širokopojasnog interneta, kroz digitalizaciju televizije omogućen je i ubrzan razvoj mobilnih mreža četrvte generacije što je bazična infrastruktura kada govorimo ovoj industriji 4.0.”, naveo je Savić.

On je istakao da je važan razvoj digitalnih veština i novih IT kadrova.

“Ministarstvo ima za cilj da u svim segmentima obrazovanja i nauke omogući razvoj digitalnih veština, što je osnova za razvoj i usavršavanje u digitalnom dobu”, dodao je on.

Savić je ukazao da je cilj i da do kraja godne sve škole budu opremljene brzim internetom.

“Najmlađi su najbrže prepoznali značaj i raduju se digitalnom okruženju i Ministarstvo ima za cilj da ih upozna sa svim prednostima korišćenja informaciono- komunikacionih tehnologija i rizicima sa kojima se mogu susresti na internetu. Nastojaćemo i dalje na razvoju digitalnih veština i infrastrukture u sektoru obrazovanja bez obzira što možda neki drugi segmenti nemaju osećaja koliko je to važno”, naveo je on.

“Važno je da se pripremimo za industriju 4.0. Ako se ne menjamo kako se menjaju stvari oko nas, nećemo biti tako konkurentni”, naveo je Savić.

Rukovodilac Centra za inovacije PKS Mihailo Vesović rekao je da postoji velika zainteresovanost naše industrije da sazna što više o tome šta industrija 4. 0 predstavlja i koji su koraci koji treba da budu preduzeti kako bi srpska industrija mogla da bude deo globalne industrije.

“Ne spadamo u razvijene industrijske zemlje, ali imamo veliku industrijsku tradiciju, dobar naučni potencijal i kompanije koje posluju u globalnom tržištu poštujući sve alate da bi bi bili dobavljači velikih kompanija”, rekao je Vesović navodeći da je važno da se srpske kompanije  priključe globalnoj industrijskoj revoluciji i da na pravi nacin odgovore pravim zahtevima.

Profesor na Masinskom fakultetu Petar Petrović ukazao je da je izuzetno bitno da prepoznamo da je ključni resurs znanje, a ne jeftina radna snaga.

“Znanje je ključni resurs i dobro je da se kroz ove teme okrećemo ka industrijalizaciji i tehnološkom razvoju”, rekao je on.

Marko Nikolić iz kompanije Simens Beograd rekao je da je važno da se radi  na razvoju koncepta digitalizacije i automatizacije rada unutar samih kompanija.

(Tanjug)

Jedan komentar

Ostavite komentar

Oznake