U trendu

Srbija za nastavak procesa pomirenja uprkos provokaciji

Srpske vlasti neće nasesti na zapaljivu  retoriku hrvatskih zvaničnika o slavljenju dve decenije od akcije „Oluja“ i nastaviće da se zalažu za nastavak procesa pomirenja, rekli su ministri Jadranka Joksimović i Bratislav Gašić.

Iako će Hrvatska povodom 20-godišnjice akcije „Oluja“ organizovati brojne manifestacije, koncerte, skupove i vojnu paradu u Zagrebu, ministri navode da ostaju dosledni dobrosusedskoj politici.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da je jasno da uzburkana unutrašnja politička situacija pred parlamentarne izbore u Hrvatskoj doprinosi ovakvoj retorici.

„Mi na to ne nasedamo, jer iskreno želimo dobre odnose. Stav Srbije povodom „Oluje“ je poznat i on ne može da se promeni, jer je na taj dan proterano 200.000 Srba iz Hrvatske i to bi hrvatski političari morali da shvate“, rekla je ona.

Sličnog stava je i ministar odbrane Bratislav Gašić koji kaže da poruke koje Hrvatska šalje organizovanjem vojne parade i obeležavanjem „Oluje“ ne doprinose stabilnosti i izgradnji poverenja u regionu.

„U tom zločinu je sa svojih ognjišta proterano više od 200.000 Srba iz Hrvatske, a blizu 2.000 je ubijeno ili nestalo, i njegovim slavljenjem se obeshrabruju napori za povratak izbeglica i mogućnost njihovog mirnog života. Ipak, uveren sam da to neće zaustaviti pomirenje, jer je to jedina ispravna državna politika koja nudi bolju budućnost i perspektivu napretka svim narodima u regionu“, istakao je Gašić.

On je poručio da se proces pomirenja mora nastaviti zbog budućnosti bez ratova i posebno zbog odgovornosti prema mladim generacijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.