U trendu

Srbija zabrinuta zbog obnavljana starog vida ekstremizma u susedstvu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas na evropskom skupu u Bratislavi da je Srbija zabrinuta što se u njenom susedstvu „obnavlja stari vid ekstremizma“ i istakao da je Srbija posvećena ispunjavanju cilja da postane punopravna članica EU.

U obraćanju na neformalnom skupu ministara spoljnih poslova članica EU i država kandidata, čija je glavna tema borba protiv terorizma i zajednički izazovi u njoj, Dačić je rekao da se stari vid ekstremizma obnavlja u regionu „kroz tendenciju posrednog i neposrednog promovisanja i rehabilitovanja nacističke i fašističke ideologije iz prošlosti, koja je poražena u Drugom svetskom ratu“. Dodao se to čini na razne načine kao što su „afirmacija simbola i ikonografije ovih idola, a koja ne nailazi na osudu zvaničnih vlasti“, navedeno je u saopštenju Ministarstva spljnih poslova.

Dačić je rekao da Srbija čvrsto veruje, poučena svojom prošlošću, da preventivno delovanje i eliminisanje uzroka nastajanja ekstremističkih i radikalnih političkih i verskih pokreta i ideologija predstavlja suštinu borbe za očuvanje mira i stabilnosti u budućnosti.

„Svaka vrsta radikalizma i ekstremizma za nas je neprihvatljiva i Srbija će, kao i do sada, ostati posvećen i pouzdan partner EU u borbi protiv ovih pretnji po savremeni evropski poredak. Lično verujem da svi mi imamo dovoljno snage, volje, odlučnosti i hrabrosti da ne dozvolimo obnavljanje dokazano pogrešnih ideja iz prošlosti i porazimo u korenu nadolazeće i rastuće deformisane političko-verske ideologije,“ rekao je Dačić.

On je istakao da Srbija posvećeno radi na ispunjenju svog cilja – da postane punopravna članica Evropske unije i izrazio nadu da će ove godine biti otvorena nova pregovaračka poglavlja i da će kroz pregovore u već otvorenim poglavljima dodatno napredovati u uspostavljanju evropskih normi i standarda.

„Srbija je opredeljena da vodi iskren dijalog o svim otvorenim pitanjima, prevladava negativna nasleđa iz prošlosti i podstiče proces regionalnog pomirenja“, rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije ocenio je da u borbi protiv terorizma treba svi da učestvuju kroz zajednički rad, razmenu informacija, koordinaciju mera i visoki stepen poverenja.

Dačić je podsetio da je Srbija godinama upozoravala, često bezuspešno, dok se nije pojavio DAEŠ (Islamska država), na porast islamskog ekstremizma i radikalizma na Zapadnom Balkanu, što se manifestovalo i terorističkim napadima na policijsku stanicu u Bugojnu, američku ambasadu u Sarajevu, policijsku stanicu u Zvorniku.

„Mnogi ekstremisti, koji se i sada bore na ratištima na Bliskom Istoku priključivali su se tzv. ‘Oslobodilačkoj vojsci Kosova’ tokom sukoba na Kosovu i Metohiji, a i ranije su bili uključeni u sukobe na području bivše Jugoslavije, u BiH“, rekao je Dačić.

On je rekao da ukupan broj regrutovanih „stranih terorističkih boraca“ u regionu Zapadnog Balkana nije zanemarljiv i da je prema proceni trenutno na sirijsko-iračkom području angažovano oko 900 osoba sa Zapadnog Balkana, od kojih oko 400 potiče iz BiH, preko 300 sa Kosova i 41 sa područja Raške.

Prema njegovim rečima  te dodatno radikalizovane osobe vraćaju i nastavljaju da održavaju kontakte sa terorističkim ćelijama, vrše propagandnu delatnost u cilju vrbovanja novih stranih terorističkih boraca i njihovg prebacivanja na ratišta i predstavljaju stalnu opasnost za direktno izvođenje terorističkih akcija u regionu Zapadnog Balkana ali i širom Evrope.

Pored toga ukazao je i na ogromni migrantski talas, koji preti da poplavi Evropsku uniju, sa kojim je osim miliona napaćenih ljudi stigao i jedan broj terorista, ekstremista i stranih boraca.

„Dodatni izazov predstavljaju lica naklonjena terorističkim organizacijama i njihovim ideologijama, samoradikalizovani, koji nisu identifikovani kao pripadnici terorističkih ili ekstremističkih grupa“, rekao je Dačić.

Dačić je zaključio da je „imperativno da Evropa predupredi terorističke napade, otkrije na vreme namere pojedinaca ili organizacija i preseče tokove finansiranja terorizma i regrutovanja stranih terorističkih boraca, kao i da pronadje najbolje metode u suzbijanju ekstremizma i radikalizacije, posebno mladih u sopstvenim sredinama“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar