U trendu

Srbija zahteva hitno izručenje Haradinaja

Srbija zahteva hitno izručenje Ramuša Haradinaja, rekao je Marko Đurić nakon sednice Vlade Srbije, sazvane upravo zbog te teme.

Srbija će nastaviti s gonjenjem svih okrivljenih i optuženih za ratne zločine, bez obzuira na nacionalnost, zaključila je vlada, a direktor Kancelarije za KiM dodao je da je zaključila i da pozove sve članice EU i druge države da poštuju međunarodno pravo i poternice Interpola, a ne da donose političke odluke u takvim slučajevima.

Kuburović: Imamo 30 svedoka Haradinajevih zločina

Tužilaštvo za ratne zločine zočine je proširilo istagu protiv bivšeg komadanta OVK Ramuša Haradinaja u kojoj ima oko 30 svedoka i drugih dokaza, rekla je danas Ministarka pravde Nela Kuburović napominjući da iako Haradinaj dluku u zahtevu za izručenje čeka na slobodi, Srbija neće odustati od svog zahteva .

„Neki od svedoka su dali pisanu izjavu, ima onih koji imaju štatus zaštićenih svedoka tako da ne mogu da otkrivam njihova imena“, napomenula je Kuburović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Nadamo se da će francuski organi postupiti profesinalno i poštovati Evropsku konvenciju o ekstradiciji koju su sami potpisali, a koja ih obavezuje na postupanje bez obizra da li su u pitanju ratni zločini, genocid ili zločini protiv čovečnosti, navela je Kuburović.

U konkretnom slučaju, kako je navela, radi se o zločinima nad civilnim stanovništvom pre svega Srbima, Romima i Albancima koji nisu pristali da sarađuju sa OVK tokom 1999. godine.

Ona je istakla da iako su se Haradinajevi advokati pozivali na pravila ne bis in idem – da je već za ista krivična dela oslobođen u Hagu, taj postupak vodio za dela od marta do spetmebra 1998, dok ga sprski pravosudni organi traže za dela mahom počinjena u junu 1999. godine.

„Rešenje o sprovodenju isptrage iz 2004. godine i naredba o proširenju koja od pre desetak upravo se odnose na taj vremenski period. Dakle nema govodora o istim delima, jer nije isti vremensk okvir, nisu isti oštećeni“, naglasila je ministarka pravde.

Bivši komandant OVK Ramuš Haradinaj pušten je u četvrtak iz ekstradicionog pritvora, ali mu je zabranjeno da napušta Francusku do odluke suda o zahtevu Srbije za izručenje.

Francuski sud u Kolmaru pustio je Haradinaja uz kauciju, oduzeo mu pasoš i naložio da se dva puta sedmično javlja nadležnoj policijskoj upravi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar