U trendu

Srbiju nikakvi pritisci ne mogu da nateraju da prizna Kosovo

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da ima poverenje u Ujedinjene nacije kojima je Srbija poverila brigu nad Kosovom i Metohijom i ponovio da nikakvi pritisci ne mogu da nateraju Beograd da prizna nezavisnost Kosova.

„Imam poverenje u Ujedinjene nacije, kojima je Srbija 1999. godine poverila brigu nad Kosovom i Metohijom, a poštujem suverenitet svoje zemlje, zato garantujem da nikakvi pritisci ne bi mogli da nateraju Srbiju da prizna nezavisnost svoje južne pokrajine“, rekao je Nikolić tokom sastanka sa novim šefom UNMIK-a Zahirom Taninom i novim šefom Kancelarije Ujedinjenih nacija u Beogradu Simonom Mirelom Mikuleskuom.

Nikolić je, kako se navodi u saopštenju iz kabineta predsednika, rekao da su pregovori Beograda i Prištine u Briselu veoma teški, ali da je Srbija ispunila sve na šta se obavezala, pre svega Briselskim sporazumom, dok Priština, sa druge strane, nijednu obavezu prema Srbima ne želi da ispuni.

„Licemerno je kada Albanci, ne želeći da ispune ono na šta su se obavezali, izgovor traže u tome da li je ili nije to izvodljivo po njihovom Ustavu“, rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Nikolić je istakao i da bi eventualni prijem takozvane „Republike Kosovo“ u Unesko podelio tu organizaciju i zauvek mogao da omete uspostavljanje dobrih odnosa Beograda i Prištine.“Ako bi nekim nesrećnim slučajem, pukom igrom preglasavanja, Kosovo ipak postalo članica ove organizacije, i srpsko kulturno nasleđe nakon toga stradalo, kao što se već desilo 2004. godine, svi bi se sklonili od odgovornosti zbog takve katastrofalne odluke, i ponovo bi najveći i jedini gubitnik ispao srpski narod, a to ne sme da se desi“, istakao je predsednik Srbije.

Zahvaljujući predsedniku Srbije na podršci, šef UNMIK-a Zahir Tanin rekao je da će UNMIK nastaviti da funkcioniše pod mandatom dobijenim kroz Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.

Tanin je istakao i da je svestan koliko je za Srbiju važno očuvanje kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, a to je ujedno važno i za celokupnu međunarodnu zajednicu.

On je podržao pregovore Beograda i Prištine kako bi se stabilizovale prilike u regionu, kao i implementaciju svega što je do sada dogovoreno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar