U trendu

Srednjoškolci i migranti u Subotici na zajedničkoj večeri

Učenici i profesori Ekonomske srednje škole „Bosa Milićević“ u Subotici pripremili su za migrante iz Prihvatnog centra večeru na kojoj su služena avganistanska i pakistanska jela.

U restoranu „Spartak“ sinoć su se uz večeru družili mladi Subotičani i migranti, a recepti za jela prikupljeni su od izbeglica koji borave u subotičkom Prihvatnom centru.

Akcija „Za istim stolom“ organizovana je u okviru projekta „Mobilni omladinski klub – tolerancijom i solidarnošću do održivog društva“, čiji je cilj smanjenje verske, rasne i etničke radikalizacije u Srbiji kroz informisanost, povećanje empatije i edukaciju primarno mladih.

Učenica Ekonomske srednje škole i aktivistkinja u gradskoj Kancelariji za mlade Danica Dašić rekla je agenciji Beta da većina mladih Subotičana ima jako loše mišljenje o izbeglicama. Prema njenim rečima, razlog za takav stav je negativan uticaj društva, medija i politike.

„U svakoj državi ima i dobrih i loših ljudi. Važno je da gradjani kroz ovakve zajedničke aktivnosti shvate da nisu svi isti i da ne treba suditi na osnovu nekoliko osoba koje su počinile neko loše delo“, rekla je Danica Dašić.

Azar Džavid (31) iz Pakistana, koji je pre godinu dana napustio svoju državu i porodicu, a u Prihvatnom centru u Subotici boravi pet meseci dao je recepte na osnovu kojih je sinoć pripremljena hrana.

„Ovo je lepa ideja. Kada vidim da nam je pripremljena pakistanska hrana osećam se kao kod kuće. Prvi put jedem pakistansku hranu od kad sam otišao. Nigde toga nije bilo, ni u Turskoj, Bugarskoj, ni u Grčkoj, samo u Srbiji“, kazao je Džavid agenciji Beta.

Dodao je da želi da ide u Nemačku i da je dva puta pokušao da predje madjarsku granicu ali je pretučen i vraćen nazad. „Moram da čekam, ali ako budem imao izbora, ja ću da idem dalje ili ću raditi i živeti u Srbiji“, rekao je Džavid.

Predstavnica Centra za omladinski rad iz Novog Sada Ivana Novaković rekla je da je zbog prevazilaženja predrasuda važno da mladi razumeju probleme sa kojima se migranti suočavaju, da razgovaraju sa njima i da uče o kulturi jedni od drugih.

Ona je rekla da se često stvaraju predrasude o nekim narodima na osnovu njihovih vlada.

„Tada često imamo predrasude prema čitavom narodu i zaboravljamo da je reč o ljudima“, kazala je ona i dodala da „gradjani najviše predrasuda imaju prema onom što ne poznaju“ i da je bitno da učimo jedni o drugima jer je to osnovni uslov da se smanje predrasude.

Akciju sprovode Centar za omladinski rad, u partnerstvu sa Omladinom JAZAS iz Novog Sada, Udruženjem „Mali princ 2010“ iz Šida i Kancelarijom za mlade grada Subotice, a projekat finansira UNDP.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.