U trendu

Srpska koordinacija: Prekinite praksu nekažnjavanja zločina

BEOGRAD – Srpska koordinacija udruženja porodica nestallih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije pozvala je danas međunarodne misije i, kako navodi, tzv. Specijalni sud za zločine OVK da prekinu praksu nekažnjavanja zločina nad Srbima.

Srpska kordinacija je taj poziv uputila povodom 20 godina od nestanka novinara Đura Slavuja i Ranka Peranića, koje su, kako se navodi, kidnapovali pripadnici terorističe tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, dok su bili na zadatku.

U saopštenju koje je potpisao predsednik Srpske koordinacije Duško Čelić, stoji da su novinari kidnapovani na putu Velika Hoča – Zočište, kada su krenuli ka manastiru Sveti Vrači, da urade prilog o povratku otetih monaha u taj manastir.

Sudbina nestalih novinara do danas nije rešena, a tužilac ‘EULEKS-a’ je odluku obustavio istragu zbog, kako je navedeno, nedostatka dokaza.

„Nema podataka da je u vezi ovih zločina iko saslušavan, čak ni po komandnoj odgovornosti, iako su imena ‘komandno odgovornih’ pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova u zoni otmice – javna tajna“, navodi se u saopštenju i dodaje da Srpska koordinacija sa ogorčenjem konstatuje da u krvavom piru zločinačke tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, nisu bili pošteđeni ni poslenici javne reči, ukoliko su bili Srbi ili nealbanci.

O tome, pored otmice Đura Slavuja i Ranka Peranića, navodi se svedoče i otmice i ubistva Ljubomira Kneževića, novinara „Jedinstva“, Aleksandra Simovića, novinara i prevodioca, Marjana Melonašija, novinara srpske redakcije Radio Kosova, Momira Stokuće, foto-reportera saradnika „Politike“…

„Niko za zločine počinjene nad srpskim novinarima na Kosovu i Metohiji, nije odgovarao, niti je protiv bilo koga podignuta optužnica“, stoji u saopštenju.

Srpska koordinacija poziva međunarodne misije na Kosovu i Metohiji i tzv. Specijalni sud za ratne zločine koje su počinili pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, da prekinu sa praksom nekažnjavanja zločina počinjenih nad Srbima na Kosovu i Metohji.

Istovremeno Srpska koordinacija je apelovala na vlast Srbije, da učini sve da pitanje odgovornosti za ovaj i brojne druge ratne zločine počinjene nad Srbima na Kosovu i Metohiji, internacionalizuje i učini svaki potreban korak, kako bi praksa nekažnjavanja zločina nad Srbima, na sramotu civilizovanog sveta i društva na Kosovu i Metohiji, prestala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar