U trendu

Srpski akademik otkrio: Čekaju nas temperature kakve još nismo DOŽIVELI

Klimatski promene svet više ne ignoriše. Radi se na pokušajima zaustavljanja promena koje će se negativno odraziti na naša pokolenja, pre svega u obliku neverovatnih temperatura tokom leta.

Fedor Mesinger, prvi akademik SANU od Drugog svetskog rata otkrio je da je stanovništvo u Srbiji vrlo malo svesno šta se događa sa klimom i šta nas čeka.

„Pre 20 godina za rubriku „Da li znate“ u Politici pisao sam da su maksimalne temperature u Beogradu bile mislim 40,3. A nedavnih godina dogodile su se temperature iznad 42 stepena. Sve je toplije. Poslednje tri godine, temperatura pri tlu zemlje bila je svake godine viša nego prethodne. To se još nikada nije dogodilo od kada postoje meteorološka merenja. To je znak za uzbunu, i to je ozbiljno upozorenje“, kaže Mesinger za Nedeljnik.

Foto: Pixabay/claudioscott

On se potom osvrnuo i na priču oko Dunava, kada se prošle godine zaledio u „pogrešnom“ klimatskom trenutku.

„Dunav se zaledio, ne pamtim da se to odavno desilo. A onda vas običan čovek pita: ‘o kakvom globalnom zagrevanju onda ovi govore kada se Dunav zaledio’. Radi se, međutim, o razlici između vremena i klime, koju naši građani teško razumeju. Gledano u svetu ukupno, protekli januar je bio veoma topao. Vreme je promenljivo, globalna temperatura postepeno raste i veća je u proseku za jedan stepen nego što je bila u predindustrijskom periodu, negde početkom prošlog stoleća. A taj jedan stepen je veoma mnogo“, naglašava Mesinger.

Objašnjava da postoji Pariski sporazum, kojim su se sve ozbiljne zemlje sveta obavezale da se povećanje temperature ograniči na dva stepena.

„Ako ovako nastavimo neće biti dobro za čovečanstvo“, upozorava Mesinger.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.