U trendu

Srpski dokumentarni film „Dugo putovanje u rat“ u Briselu

BRISEL, 13. marta ( Tanjug) – U Misiji Srbije u Briselu odžana je projekcija filma „Dugo putovanje u rat“ Miloša Škundrića, a o okolnostima i posledicama koje je Veliki rat ostavio na Srbiju govorila je ambasadorka Srbije pri EU Ana Hrustanović.

Ona je podsetila da Srbija i danas oseća demografske posledice zbog velikog broja žrtava koje je podnela tokom Velikog rata, kada je izgubila 26 odsto ukupnog stanovništva, odnosno 58 odsto muške populacije. Hrustanović je ukazala na važnost negovanja kulture sećanja, kao i značaj očuvanja mira i stabilnosti u Evropi, čemu, navela je, Srbija danas aktivno doprinosi.

Miloš Škundrić je rekao da je uoči obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata želeo da istraži njegove uzroke, posebno imajući u vidu da je Srbija često „posredno i neposredno bila okrivljena za izbijanje najvećeg sukoba 20 veka“.

„Tako je nastao prvi dugometražni bioskopski film koji tretira temu uzroka Prvog svetskog rata“, rekao je Škundrić, opisujući svoje delo ka „napeti istorijski triler“.

Srpski film prikazan je u okviru završnice obeležavanja stogodišnjice primirja u Prvom svetskom ratu, a projekciji su prisustvovali predstavnici Evropske komisije, Evropskog parlamenta, Evropske spoljnopolitičke službe, država članica EU, kao i predstavnici vojno-diplomatskog kora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar