najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Srpski ministri zamrzli rad u Vladi Kosova zbog Trepče

Srpski članovi kosovske vlade zamrzli su danas, zbog spornog Zakona o Trepči, učešće u kosovskoj vladi, međuministarskim komisijama i ostalim vladinim telima.

„Ne želeći da situaciju učinimo gorom nego što jeste, u ovom trenutku ćemo samo da formalizujemo odluku koju su drugi u Prištini doneli umesto nas. Zamrzavamo naše učešće u radu Vlade Kosova, međuministarskim komisijama i ostalim vladinim telima u kojima bi se naše prisustvo bilo samo formalno, a ne i suštinsko, bez uvažavanja naših stavova i mogućnosti uticanja na donošenje odluka“, naveli su ministri,

U saopštenju koji su potpisali zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, ministar administracije lokalne samouprave Ljubomir Marić i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić piše da oni ne mogu da pristanu na to da vladajuće albanske stranke njihovim (srpskim)prisustvom fingiraju postojanje demokratije.

Ministri su dodali da će angažman i rad srpskih članova kosovske vlade biti usmereni isključivo na aktivnosti koje će doprineti boljem položaju srpskog naroda.

„Pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice na angažovanje u cilju rešavanja novonastale situacije jer ukoliko se ignorišu stavovi političkih predstavnika Srba na Kosovu, ignoriše se i činjenica da na Kosovu pored Albanaca žive i Srbi koji se kao narod i dalje tretiraju kao građani drugog reda“, stoji u saopštenju.

Srpski članovi kosovske vlade su naveli i da je Vlada Kosova, u koju su ušli na osnovu koalicionog sporazuma Srpske liste sa, u tom trenutku, najvećim albanskim političkim strankama, odbila da im omogući bilo kakav udeo u procesu odlučivanja o temama od ključnog značaja za položaj srpskog naroda.

„Time što nam je uskraćeno pravo da učestvujemo u pronalaženju pravednog i razumnog rešenja za sudbinu kombinata Trepča, ali i u mnogim drugim važnim odlukama, koalicioni sporazum je brutalno pogažen, a Srpskoj listi je stavljeno do znanja da ne treba da se smatra delom vladajuće koalicije“, stoji u saopštenju.

Precizira se da su, uprkos svim apelima da srpski narod i njegovi politički predstavnici ne smeju biti biti isključeni iz procesa donošenja političkih odluka, naročito kada je reč o pitanjima od posebnog značaja za srpski narod, srpski predstavnici u vladi stavljeni u poziciju u kojoj ne mogu efektivno da svom narodu osiguraju jednaka prava i sigurnost.

Ranije danas i srpki poslanici učinili su isto – zamrzli rad u parlamentu Kosova.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike