Šta će Srbija preduzeti povodom otimanja Trepče?

Srbija treba da uradi sve da bi zaštitila svoju imovinu na Kosovu i Metohiji, mada je pitanje da li to može uspeti kroz vanrednu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

“Mi treba da pokušamo da uradimo sve, pitanje je da li ćemo to kroz takvu sednicu Savetu bezbednosti to uspeti, ali mi treba da uradimo sve. Ali je pre sveta važno sačuvati hladnu glavu i razum”, izjavio je Dačić u intervjuu za “Kurir”.

On je napomenuo da će na sednici Vlade Srbije biti razmotren predlog direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju da se zatraži hitna sednica Saveta bezbednosti UN, zbog usvajanje zakona o Trepči u kosovskom parlamentu.

“Ukoliko to bude tako, onda da ćemo se obratiti Savetu bezbednosti, pre svega predsedavajućem, da zakaže hitnu sednicu. Mi na to imamo pravo zato što se, između ostalog, i Kosovo i Metohija nalazi pod okvirom Rezolucije 1244”, istakao je Dačić.

On je podsetio da ta tema, inače, jeste jedna od tema koje svaki put Srbija pokreće svaki put na sednicama Saveta bezbednosti UN posvećenih Kosovu.

Povodom pitanja imovine Srbije na KiM, Dačić je napomenuo da je više puta i premijer govorio o tome da smo svi svesni toga šta se dešava, odnosno kakvi su sve pritisci vršeni u Briselskom dijalogu.

“Ovo nije prvi put da neko na ovakav način prilazi određenim problemima vezanim za Kosovo. Ovo nije prvi put da se i s nama u dijalogu na takav način razgovara – ili morate da prihvatite ili neće biti toga i toga”, kaže šef srpske diplomatije.

On je dodao da je Srbija upravo zato protestovala kod Evropske unije “jer nam stalno postavljala neke pokretne ciljeve i pokretne mete”.

Dačić ističe da je ono što je najvažnije da jedinstveno sagledamo kako ćemo dalje.

Upitan kakva će biti politika Srbije prema EU u budućnosti zbog svega što se događalo, on je rekao da će Srbija zaštititi svoje nacionalne i državne interese.

“Srbija će sigurno zaštititi svoje nacionalne i državne interese, to je naš prioritet. Došlo do kompromisa ili ne, mi ćemo zaštititi naše interese”, istakao je Dačić.

(Tanjug)

4 komentara

 • stan

  Srbija nece preduzeti nista, malo prasine u vazduhu, komentari na webu i onda pojeo vuk magarca na kraju.

 • Miki

  Plašim se da Srbija ništa ne može da uradi. Naime, verujem da iza Kosova stoji Amerika pa zato oni mogu da rade šta hoće. Ne znam da li može da se prokopa sa srpske strane ulaz u rudnik i onda da se deo iznad teritorije Srbije u potpunosti odvoji od kosovskog?

 • Nikola

  Tako se “dogovorio” sa Merkelovom, jer kako rece “JA” kada nesto neznam pitam Nemacku!

 • Vera

  ne čujem Vučića da se oglasio???oglašava se za sve i svašta a sada muk…kako to shvatiti????

Ostavite komentar

Oznake