U trendu

Šta će vojska i odbrambena industrija prikazati u Nikincima?

Vojska i odbrambena industrija Srbije prikazaće danas u Nikincima više novih tipova naoružanja koji su delo srpskih inženjera i fabrika – od pušaka, oklopnih vozila i samohodnih haubica, do najsavremenijih raketnih sistema.

Gotovo sve što će se videti na svečanosti pod nazivom „Čelik 2017“, povodom 9. maja – Dana pobede, Dana Vojske Srbije i Dana Evrope – osmišljeno je i proizvedeno u Srbiji, što naoružanju osim borbenog daje i ekonomski značaj, napominje RTS.

Najbliži uvođenju u naoružanje Vojske Srbije je modularni artiljerijsko-raketni sistem „Morava“, sa raketama tipa „plamen“ dometa 12 kilometara, „grad“ dometa 40 i novom raketom „oganj“ poboljšane preciznosti i dometa od 50 kilometara.

„Morava“ je 98 odsto proizvod Srbije, a uvoze se elektronike na vozilu. Otporna je na elektronsko ometanje i ima sopstveni autonomni sistem za navigaciju, što u velikoj meri povećava njenu borbenu upotrebljivost.

U Nikincima će „vatreno krštenje“ pred javnošću imati modernizovani raketni sistem „oganj“ dometa 50 kilometara. Jedna baterija od četiri „ognja“ može da uništi cilj na površini od 104 hektara za manje od 10 minuta.

Više armija u svetu, a prema najavama zvaničnika uskoro će i naša vojska koristiti samohodnu top-haubicu „Nora“, kalibra 155 milimetara i dometa od 42 do 56 kilometara.

„Noru“ proizvodi državna firma „Jugoimport SDPR“, koja je zadužena i za cev i sistem naoružanja, šasija je marke „kamaz“, a municija delo srpskih preduzeća „Edepro“ i „Krušik“.

Tehnološki takođe napredan proizvod jeste sistem za navođenje artiljerije UPARS, koji navodi, izračunava putanje za sve artiljerijske i raketne sisteme koji će biti prikazani u Nikincima.

Najsofisticiraniji tip naoružanja na prikazu „Čelik 2017“, namenjen za izvoz, jeste raketni sistem ALAS, sa televizijski navođenim raketama gotovo centimetarske preciznosti.

Raketa sistema ALAS može da pogodi pokretne i nepokretne mete, kao što su tenkovi, kamioni, manji brodovi ili gliseri, pa i i niskoleteći helikopteri.

Osim artiljerije, „Čelik 2017“ donosi i vojno oklopno vozilo „Lazar 3“, koje je takođe blizu uvođenja u arsenal Vojske Srbije, i to u snagama za hitno reagovanje.

Važno je reći da se „Lazar 3“ već nalazi u arsenalu Žandarmerije Srbije i već se koristi, kako u Kopnenoj zoni bezbednosti prema Kosovu i Metohiji, tako i na uvežbavanjima za protivteroristička dejstva.

„Lazar 3“ je osmišljen u Srbiji, proizvodi se u Velikoj Plani, šasija je iz Irske i Francuske, top kalibra 30 milimetara iz Rusije, motor iz Britanije, menjač iz SAD, a ostali sklopovi, tj. većina je iz Srbije.

Policija, ili preciznije Specijalna antiteroristička jedinica, očekuje oklopno vozilo tipa „Miloš“, koje je svoju premijeru imalo na nedavno završenom sajmu naoružanja u Emiratima.

Sličnog kvaliteta kao i „Lazar“, „Miloš“ je lakši, namenjen je prvenstveno za specijalne jedinice policije, a više zemalja je, prema nezvaničnim informacija, zainteresovano za nabavku novog srpskog oklopnjaka.

Takođe, javnost će prvi put moći da vidi modernizovana oklopna vozila iz familije BOV (borbeno oklopno vozilo), sa dodatnom oklopnom zaštitom, „tjuniranim“ motorom marke „dajc“ i optičko-elektronskim uređajima.

Na fotografijama koje su objavljene na sajtu Ministarstva odbrane može se videti i tenk M-84 sa dodatnom oklopnom zaštitom i modifikovanim topom.

Modularna puška, koja se najvljuje već mesecima, tehnološki je najnapredniji proizvod, jer takve puške retko ko pravi u svetu.

U zvaničnom kalibru 7,62 i novom 6,5 milimetara „grendel“, pušku su testirali pripadnici Vojske Srbije i Specijalne antiterorističke jedinice policije.

Nova puška će prvi put biti prikazana široj javnosti, a osim sirovina, čelika i plastike, koje se uvoze – kompletno je srpski proizvod.

Jedan od tzv. hibridnih proizvoda je i protivavionski sistem PASARS 16, koji je naoružan topom „L-70 bofors“ dometa 3,7 kilometara i unapređenim raketama R-13 dometa 12 kilometara, koje su skinute sa aviona „mig 21“.

Vozilo je oklopljeno, a montirano je na šasiju kamiona FAP 2026. Sudeći prema fotografijama, u Nikincima će biti prikazana verzija bez raketa.

Sistem je zajednički projekat Vojnotehnickog instituta, Remontnog zavoda iz Čačka, „Zastava kamiona“ iz Kragujevca, „Prve petoletke“ iz Trstenika i „Srboauta“ iz Beograda.

Zanimljivo rešenje je i robot-dron guseničar, naoružan mitraljezom kalibra 12,7 milimetara, automatskim bacačem granata i optičko-elektronskim nišanima za sve vremenske uslove.

Još jedan hibridni, modularni i modernizovani borbeni sistem jeste lanser unapređenih protivoklopnih raketa „maljutka“.

Na vozilo POL M-83 iz familije BOV, koje Vojska Srbije već koristi, postavljene su nove rakete i novi dnevno-noćni nišan.

Osnovno poboljšanje na raketama koje proizvodi „Krušik“ iz Valjeva jeste dvostruka „tandem“ bojeva glava, koja probija oklop svih tenkova i oklopnih vozila koji se danas proizvode u svetu.

Ekonomska, vojna, ali i tehnološka činjenica koju ne treba zaboraviti jeste i da se municija za sve nabrojane borbene sisteme i naoružanje proizvodi u Srbiji.

Poslednji veliki prikaz domaćih borbenih sistema dogodio se na vojnoj paradi u Beogradu povodom Dana pobede 9. maja, daleke 1985. godine, podseća RTS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar