U trendu

Šta nagoveštavaju nove kamenice ka glavama kosovskih Srba

Obaveza Kfora je da zaštiti Srbe i srpske manastire na Kosovu i Metohiji. Ali, postoji sumnja da im je zadatak da, zajedno sa NATO-om, obezbede nezavisnost Kosova. Naročito posle jučerašnjeg masovnog napada u Petriču.

Kamenice bačene albanskom rukom opet su poletele ka srpskim glavama na Kosovu i Metohiji. Jučerašnji organizovani napad grupe albanskih meštana na Srbe koji su krenuli u crkvu, prvi je ovako otvoreni napad, još od pogroma nad Srbima 2004. godine.

Svi dosadašnji, u bliskoj prošlosti, nisu bili ovako masovno organizovani, već pojedinačni i sporadični. U takvim situacijama neaktivnost misije Kfora može i da se „progleda kroz prste“, ali što se tiče novog incidenta u selu nadomak Kline — uloga Kfora, po vojno-tehničkom sporazumu iz Kumanova i Rezoluciji 1244, bila je da — reaguje. Jer upravo po ovim aktima, Kfor ne samo da je prisutan u južnoj srpskoj pokrajini, nego im je i dužnost da obezbede sigurnost za Srbe i srpske manastire. Ako to ne radi, pitanje je kakva je uloga ove vojne misije na Kosmetu danas?

Vojni publicista Danko Borojević kaže za Sputnjik da ne treba da zaboravimo da su u pitanju snage jednog vojnog saveza — NATO-a.

„U suštini, oni nemaju ulogu koju bi trebalo da imaju, kao što je to slučaj kada UN pošalje svoje mirovne trupe. U ovom slučaju, njihova uloga je samo da sprovode politiku nezavisnog Kosova, bez obzira što su deo Kfora“, uveren je naš sagovornik.

Kao primer da je misija Kfora, pod patronatom NATO-a, deo „mašinerije koja radi za nezavisno Kosovo“, Borojević navodi pogrom koji su Srbi doživeli na Kosovu, upravo kada je tamo bio Kfor.

„Dokaz je 2004. godina, kada je etnički završeno čišćenje Kosova od Srba, i srušeni objekti koje je trebalo uništiti po mišljenju Albanca. Tek kada je to urađeno, Kfor se uključio“, dodaje on.

Naš sagovornik kaže da trupe Kfora pod rukovodstvom NATO-a imaju zadatak da sprovedu ono što su odavno zacrtali u Americi — nezavisno Kosovo koje mora po svaku cenu postati deo UN.

U prilog tome ide i čuvena rečenica komandanta Kfora italijanskog generala Salvatorea Kuočija, koji je poručio da je „Kfor NATO i dok je Kfor ovde, svaka agresija (prema Kosovu) će biti agresija prema Kforu i NATO-u. Bliskost ove misije sa kosovskim vlastima videla se i kroz odluku vlade Kosova da se poginulim vojnicima Kfora na Kosmetu podigne spomenik.

Naši sagovornici sa KiM koji iz bezbednosnih razloga (žive u južnoj pokrajini) ne žele da govore pod imenom ukazuju da jučerašnji napada na Srbe nije mogao da se desi bez znanja Kfora.

Ono od čega mnogi strahuju, jeste da će ovakvih napada biti sve više i da je to novi/stari vid pritiska udruženog albansko-zapadnog pakta da bukvalno nateraju Srbiju da se završni sporazum okonča onako kako odgovara Prištini.

Srbi sa Kosmeta su sve više u strahu da kod pripadnika Kfora neće naći zaštitu ako im zatreba, posebno oni Srbi koji žive u enklavama južno od Ibra.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.