U trendu

Šta piše u sporazumu o ekonomskoj saradnji Beograda i Prištine

Sporazum koji je danas postignut u Vašingtonu o ekonomskoj saradnji Srbije i tzv. Kosova razlikuje se u jednoj, poslednjoj tački u primerku koji je potpisala Priština od onog koji je potpisao Beograd.

I Beograd i Priština su, naime, potpisali svako samo svoj primerak dokumenta, a ne međusobno, a predsednik SAD je na svakom primerku potpisao pismo o namerama.

Dokumenti koje su potpisali predstavnici Beograda i Prištine razlikuju se samo u poslednjoj tački, koja se odnosi na Izrael.

U poslednjoj stavki dokumenta, koji je potpisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a u koju je Tanjug imao uvid, navodi se da se Srbija (Beograd) slaže da otvori trgovinsko i državno predstavništvo u Jerusalimu 20. septembra 2020. godine i da prebaci svoju ambasadu u Jerusalim do jula 2021. godine.

U dokumentu koji je potpisao premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti u toj stavki se navodi da se „Kosovo (Priština) i Izrael slažu da se međusobno priznaju““.

Sve ostale tačke dokumenta su iste, a na početku je akcenat stavljen na normalizaciju ekonomskih odnosa dve strane.

Srbija (Beograd) i Kosovo (Priština) slažu se da unaprede ekonomsku normalizaciju odnosa čineći sledeće:

– Obe strane će sprovesti sporazum Beograda i Prištine o auto-putu koji je potpisan 14. februara 2020.

– Obe strane će sprovesti sporazum Beograda i Prištine o želznici koji je potpisan 14. februara 2020.

Kao dodatak ovome, obe strane će se obavezati na zajedničku studiju o izvodljivosti u vezi sa opcijama kojima bi se infrastruktura železnice Beograd-Priština povezala sa lukom na dubokom moru na Jadranu.

– Kosovo (Priština) i Srbija (Beograd) radiće sa američkom Međunarodnom korporacijom za finansijski razvoj (EXIM) na memorandumu razumevanja kako bi se operacionalizovalo sledeće:

Auto-put Mira

Železnička veza između Prištine i Merdara

Železnička veza između Niša i Prištine

Obezbeđivanju finansija za podršku neophodnim zajmovima za male i srednje biznise (SME)

Dodatnim bilateralnim projektima

Stalno predstavništvo međunarodne, EXIM u Beogradu, Srbiji.

– Obe strane će uspostaviti i učiniti operativnim zajednički objekat na prelazu Merdare.

– Obe strane će se pridružiti i u potpunosti koristiti benefite ““Zone mini-Šengena““ koju su najavile Srbija, Albanija i Severna Makedonija u oktobru 2019.

– Obe zemlje će uzajamno priznavati diplome i profesionalne sertifikate.

– Obe strane će se složiti da rade sa američkim ministarstvom eneregetike i drugim merodavnim institucijama vlade SAD na izradi studije o izvodljivosti u cilju deljenja jezera Gazivode/Ujma, kao pouzdanog izvora vode i energije.

– Obe strane će diversifikovati njihove izvore snabdevanja energije

– Obe strane će u svojim mrežama mobilne komunikacije zabraniti upotrebu 5G opreme koju isporučuje neproveren prodavac. Onda kada je takva oprema već prisutna, obe strane će se obavezati na njeno uklanjanje i druge napore na medijaciji da to bude učinjeno na vreme.

– Obe strane će povećati nadzor putnika u vazdušnom saobraćaju, deljenje informacija između sebe u okvirima šire američke saradnje na Balkanu. Strane će se obavezati na unapređivanje tehnologije za borbu sa nezakoinitim aktivnostima, sprovođenjem i operacionalizovanjem sistema za nadzor i informacije PISCES, APIS, ATS-G i SRTF, koje su obezbedile SAD.

– Obe strane se obavezuju da štite i unapređuju verske slobode, uključujući obnovljenu međuversku komunikaciju, zaštitu verskih objekata i sprovođenje sudskih odluka koje se odnose na Srpsku pravoslavnu crkvu. Strane se obavezuju da nastave povraćaj imovine jevrejskih žrtava Holokausta.

– Obe strane se obavezuju na ubrazavanje napora na pronalaženju i identifikaciji posmrtnih ostataka nestalih osoba. Obe strane se obavezuju na identifikovanje i dugoročno sprovođenje trajnih rešenja za izbeglice i interno raseljene osobe. Obe strane se obavezuju da uspostave mesto kontakta koje će koordinisati aktivnostima na ovim pitanjima između dve vlade i koje će na godišnjem novou davati informacije o broju rešenih slučajeva i onih koji su još uvek u procesu rešavanja.

– Obe strane će raditi sa 69 zemalja koje kriminalizuju homoseksualnost kako bi uticale da te zemlje dekriminalizuju homoseksualnost.

– Obe strane se obavezuju da Hezbolah u potpunosti svrstaju pod terorističku organizaciju i da u sklopu svojih jurisdikcija u potpunosti sprovode mere na restrikciji njegovih operacija i finansijskih aktivnosti.

– Kosovo (Priština) će se složiti da sprovede jednogodišnji moratorijum na zahtevanje člansta u međunarodnim organizacijama. Srbija (Beograd) će se složiti da sprovede jednogodišnji moratorijum na njenu kapmanju povlačenja nezavisnosti i da se uzdrži od toga da zvanično ili nezvanično zahteva od bilo koje zemlje ili međunarodne organizacije da ne prizna Kosovo (Prištinu) kao nezavisno. Oba ova sporazuma stupaju na snagu trenutno.

– Kosovo (Priština) i Izrael slažu se da se međusobno priznaju, navodi se u dokumentu koji je potpisala prištinska strana.

– Srbija (Beograd) se slaže da otvori trgovinsko i državno predstavnioštvo u Jerusalimu 20. septembra 2020. godine i da prebaci svoju ambasadu u Jerusalim do jula 2021. godine, piše u dokumentu koji je potpisao Vučić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.