U trendu

Stanari, spremite se: Ovoliko ćete plaćati upravnika i održavanje zgrade

Skupština grada Beograda utvrdila je iznos naknade koju će stanari koji nisu izabrali upravnika zgrada plaćati za usluge profesionalnog upravnika.

Prinudne upravnike će postavljati lokalna samouprava, a visina usluge će iznositi, u zavisnosti od veličine zgrade od 240 do 366 dinara na mesečnom nivou.

Za stan i poslovni prostor zgrade do osam stanova naknada po stanu za profesionalnog upravnika koje postavi lokalna samouprava, na mesečnom nivou, iznosiće 240,57 dinara, za zgrade od osam do 30 stanova 288,68 dinara, a u zgradama sa više od 30 stanova 336,80 dinara.

Istom odlukom regulisana je i visina izdvajanja za tekuće i investiciono održavanje zgrada, pa tako minimalna visina troškova za tekuće održavanje mesečno u zgradi bez lifta iznosi 360,85 dinara, a u zgradi sa liftom 469,11 dinara.

Kada je reč o investicionom održavanju zgrade, na cenu utiče više parametara, plaća se po kvadratu i to od tri do osam dinara po kvadratu.

Šef odborničke grupe „Aleksandar Šapić“ Željko Ivanji kaže da je opština Novi Beograd lider u broju registrovanih stambenih zajednica, a to, kaže on, govori da je svest građana te opštine, u pogledu upravljanja stambenim zajednicama, veća u odnosu na druge.

Gradski sekretar za komunalne i stambene poslove Nikola Kovačević je rekao da sada u Beogradu ima 6. 000 upravnika i da nije tačno da Novi Beograd prednjači po broju upravnika.

Šef odborničke grupe “Pokret slobodnih građana” Rade Veljanovski kaže da takva odluka jeste dobra, ali treba razmisliti da li ona rešava problem održavanja stanova „ili se zbog cifara otvara niz problema“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike