U trendu

Stanišićeva odbrana za obustavu postupka

Tužilaštvo medjunarodnog suda u Hagu usprotivilo se danas zahtevu odbrane za obustavu ponovljenog postupka protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića-Frenkija.

Bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije Stanišić i njegov pomoćnik Simatović optuženi su za zločine nad Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Optužnica ih tereti za progon na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila.

Posle prvog sudjenja, prvostepeno veće Tribunala oslobodilo je 29. maja 2013. Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice.

Apelaciono veće Tribunala usvojilo je 15. decembra prošle godine ključne osnove žalbe koju je na tu presudu uložilo Tužilaštvo. Poništilo je oslobadjajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen.

Stanišićeva odbrana zatražila je da postupak bude obustavljen zato što se, kako tvrdi, Tužilaštvo ne poštuje odluku apelacionog veća.

Po odbrani, tužioci se, u svom pretprocesnom podnesku koji je scenario za ponovljeno sudjenje, nisu pridržavali pravila da se optuženom ne može dva puta suditi za ista krivična dela.

Suština prigovora Stanišićeve odbrane je da se tužioci nisu žalili na neke nalaze iz prvostepene oslobadjajuće presude, koji su time postali konačni, a da sada pokušava da te nalaze ospori na novom sudjenju.

Branilac Vejn Džordaš (Wayne Jordash) tvrdio je i da je Tužilaštvo znatno proširilo „dokaznu osnovu“ pred ponovljeni proces, dodajući nove tačke i navode optužnice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.