U trendu

Stanković spreman da se pojavi pred sudom u slučaju Haradinaja

Šef Koordinacionog tela za jug Srbije, patolog Zoran Stanković, kaže da je spreman da se odazove pozivu da pred francuskim sudom kao sudski veštak obrazloži dokumentaciju koju je dostavila Srbija o Ramušu Haradinaju, koji se sumnjiči za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na KiM 1998. i 1999. godine.

„Naša je obaveza da kažemo ono što smo saznali i utvrdili tokom obdukcije”, rekao je Stanković za Sputnjik.

Stanković je potvrdio da postoje svedoci da je Haradinaj, ne samo po komandnoj odgovornosti, nego i lično vršio neke zločine.

„To je tačno. Dokazi koje je država prikupila nalaze se u državnoj dokumentaciji i sada te dokaze treba predočiti pred nadležnim sudom, a zbog situacije koja je bila u prethodnom periodu sa svedocima, imena tih ljudi se kriju da ih ne bi zadesila sudbina onih koji su pre toga imali takva saznanja”, rekao je Stanković.

On je ponovio da ga ne bi iznenedilo kada bi Haradinaj bio oslobođen.

„Vidite da dokazi postoje, a ako hoće da gaje takvog čoveka u svojoj sredini, neka gaje, jer će njegova agresivnost biti uperena i prema sopstvenom narodu, upozorio je Stanković.

On je naglasio da poseduje i obimnu dokumentaciju koju čine obdukcioni zapisi tela pronađenih u istočnoj Bosni, a kao posledica ubistava Nasera Orića i njegovih ljudi.

Haradinaj, koji je lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po srpskoj poternici, a Srbija je potom uputila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje.

On je nedelju dana kasnije pušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a nedavno je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru saopštiće 2. marta odluku o zahevu Srbije za izručenje Haradinaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.