U trendu

Stanovništvo Srbije medju najstarijim na svetu

Institucija Pokrajinskog ombudsmana upozorila je danas da se, prema podacima Ujedinjenih nacija tokom protekle decenije, stanovništvo Srbije ubraja medju pet najstarijih na svetu, a projekcije Republičkog zavoda za statistiku u narednih 30 godina ukazuju na to da će se starenje stanovništva u Srbiji nastaviti.

„Ovom trendu doprineće i konstantni odlazak mladjih generacija, naročito radno sposobnog stanovništva u reproduktivnom dobu, iz sela u gradove ili u inostranstvo, te su procene da će do 2041. godine više od jedne četvrtine stanovništva naše zemlje činiti osobe starije od 65 godina, a posebno teška situacija biće u seoskim sredinama“, upozorio je Ombudsman povodom Medjunarodnog dana starijih osoba, 1. oktobra.

Najveći broj starijih osoba obraća se Ombudsmanu u vezi sa ostvarivanjem prava u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i u vezi s načinima na koje mogu da ostvare odredjene pogodnosti prilikom plaćanja komunalnih usluga, poreza i drugih dažbina.

„Njihova obraćanja i pritužbe ukazuju na izuzetno nizak nivo prihoda i težak materijalni položaj starijih osoba, od kojih je značajan broj onih koji su u situaciji da na različite načine – finansijski, čuvanjem dece i obavljanjem kućnih poslova, uzgojem živine i stoke, voća i povrća u okviru domaćinstva – doprinose kućnom budžetu svoje dece i unuka“, navodi se u saopštenju.

Ombudsman dodaje da se starije osobe, bez obzira na težak položaj u kojem žive, retko obraćaju institucijama koje su nadležne za zaštitu i unapredjenje ljudskih prava.

„Oni koji im se ipak obrate, tvrde da su dugo razmišljali da li da to učine usled svojevrsnog stida zbog sopstvenog položaja. Zbog činjenice da su pogodjeni siromaštvom i nemogućnošću da podmire nekada i svoje osnovne potrebe, pa čak i nasiljem u porodici, koje je u našem društvu još uvek svojevrsna tabu tema, značajan broj starijih osoba svoj društveni položaj i uslove života smatra teškim, lošim, pa čak i sramotnim“, piše u saopštenju.

Pritužbe kojima se starije osobe obraćaju instituciji Pokrajinskog zaštitnika gradjana, kao i posete seoskim sredinama gde su stariji većina, nedvosmisleno ukazuju na to da značajan broj ima „nedostojanstven život na društvenoj margini“, ukazao je Pokrajinski ombudsman.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)