U trendu

Statut Specijalnog suda za zločine OVK nije u saglasnosti sa Ustavom Kosova

Specijalizovano veće Ustavnog suda Kosova ocenilo je danas da devet pravila Statuta Specijalnog suda za zločine bivše OVK, odnosno Pravilnika o postupku i dokazima koji je neophodan za početak rada tog suda, nije u saglasnosti sa Poglavljem II kosovskog Ustava.

Kako je saopšteno iz Haga, sudije Specijalizovanih veća usvojile su na prvoj plenarnoj sednici 17. marta ove godine Pravilnik o postupku i dokazima koji je potom upućen Specijalizovanom veću Ustavnog suda na utvrdjivanje usaglašenosti sa Poglavljem II Ustava Kosova koje se odnosi se na osnovna prava i slobode.

Veće je, u skladu sa Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, imalo rok od 30 dana da preispita Pravilnik, a današnjom odlukom proglasilo je zahtev za ocenu ustavnosti prihvatljivim.

To telo je navelo i da, shodno zakonu, Pravilnik mora da odražava najviše standarde medjunarodnog prava i ljudskih prava kako bi se obezbedilo da postupak bude pravičan i ekspeditivan.

„Nakon što je pregledao 208 pravila usvojenih na plenarnoj sednici, Sud je utvrdio da devet pravila nije u saglasnosti sa Poglavljem II Ustava i zaključio da u pogledu još jednog pravila ne može da kaže da je usaglašeno sa Poglavljem II Ustava“, piše u obrazloženju odluke.

Dodaje se da se zaključci sudskog veća u odnosu na Pravilnik šalju plenarnoj sednici sudija na dalji postupak u vezi sa odredbama o kojima je reč, kao i da sudije Specijalizovanog veća Ustavnog suda neće učestvovati u tom postupku.

U medjuvremenu je predsednica Specijalnih veća saopštila da će plenarnu sednicu sazvati u najkraćem mogućem roku zbog izmene spornih pravila u skladu sa odlukom Specijalizovanog veća Ustavnog suda.

Pravilnik u celini stupiće na snagu kad Ustavni sud konačno utvrdi da su sva pravila u tom dokumentu u skladu sa Poglavljem II Ustava Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.