U trendu

Stav Srba o formiranju vojske Kosova negativan

Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović izjavio je danas da je stav Srba o formiranju vojske Kosova i dalje negativan i da se tu ništa nije promenilo.

„Svoje političke stavove smo već definisali na tu temu i Srpska lista vezano za to pitanje nema ništa novo da kaže“, rekao je Stojanović za agenciju Beta komentarišući poziv predsednika Skupstine Kosova Kadrija Veseljija koji je preko medija pozvao poslanike Srpske liste da razmisle i podrže formiranje vojske Kosova.

Stojanović je ocenio da je taj poziv interesantan i dodao da i Srpska lista ima poziv kojim bi trebalo da se reše brojna pitanja od životnog značaja za kosovske Srbe.

„Imamo i mi pozive za razgovore na druge teme, od potpunog sprovodjenja Sporazuma, koalicionog, preko pitanja vezanih za crkvu Hrista Spasa u Prištini kao i onih od životnog značaja za sve naše ljude na Kosovu“, rekao je Stojanović nakon slave delimično obnovljenog hrama Svetog Nikole u Prištini.

On je potvrdio da koalicioni sporazum sa Demokratskom partijom Kosova i Demokratskim savezom Kosova nije potpuno sproveden, kao što nisu sprovedene ni mnoge druge stvari poput pitanja zaštite imovine, zastupljenosti Srba u javnim preduzećima, formiranja novih opština i mnoge druge teme o kojima bi kako je rekao, moglo itekako da se razgovara.

„Da ne pominjem staru temu sa kojom smo već svima i dosadili, a to je pitanje promene zakonskog okvira za RTK, zatim izmene Izbornog zakona i definisanje garantovanih mesta u Skupštini Kosova i mnoge druge teme“, kazao je Stojanović.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji pozvao je u četvrtak, kako su preneli mediji, predstavnike Srpske liste u kosovskom parlamentu da i dalje budu konstruktivni i ozbiljno razmisle da podrže formiranje Vojske Kosova, jer je to proces koji će se neizostavno desiti.

„Mi smo dostupni da razgovaramo, ne putem medija kao što je sada očigledno, nego vrlo kostruktivno, iskreno u kancelariji, kao što se to i inače radi“, kazao je Stojanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.