U trendu

Stefanović: MUP dobro i u skladu sa zakonom radi svoj posao

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da će to ministarstvo razmotriti izveštaj zaštitnika građana u kom je navedeno da je propust MUP-a to što su pripadnici Žandarmerije „upotrebili prekomernu (nesrazmernu) silu“ tokom prošlogodišnje Parade ponosa, ali ocenio da MUP u skladu sa zakonom i dobro radi svoj posao.

„Kao što se vidi čak i zaštitnik je našao da su pripadnici Žandarmerije prekoračili svoja ovlašćenja zbog čega je Sektor unutrašnje kontrole koji je jedini ovlašćen da kontroliše zakonitost u MUP-u podneo krivične prijave, Tužilaštvo ih prihvatilo i sada ćemo imati sudski proces koji će reći sve. Ceo izveštaj ćemo pažljivo razmotriti, kao i do sada. Sve preporuke državnih organa prihvatamo i otklanjamo nedostatke, osim onih čije otklanjanje su potrebni ogromni materijalni resursi kojima ne raspolažemo. MUP u skladu sa zakonom i dobro radi svoj posao“, rekao je Stefanović novinarima u Palati Srbija.

On je istakao da je ono što je on preliminarno video u izveštaju zaštitnika građana Saše Jankovića upravo ono što „smo mi tvrdili od prvog trenutka.

„Neki se tada nisu saglasili sa našim ocenama da su pripadnici Žandarmerije prekršili zakon pa je bila čitava hajka na mene i na neke druge kako smo mi ne znam šta uradili“, dodao je ministar.

Zaštitnik građana Saša Janković pozvao je u sredu, 17. juna ministre unutrašnjih poslova i odbrane Srbije da utvrde odgovornost onih koji su prekoračili ovlašćenja i postupili mimo zakona tokom i nakon incidenta na Paradi ponosa prošle godine u Beogradu, kada je Žandarmerija pretukla braću premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i još dvojicu pripadnika jedinice Vojne policije „Kobre“.

Ombudsman je tada na svom sajtu naveo da je bilo propusta tokom i posle incidenta na Paradi ponosa 28. septembra 2014. godine i objavio dokumenta u kojima se navode propusti, kao i njegove preporuke.

Janković je utvrdio da su propusti Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) to što su pripadnici Žandarmerije „upotrebili prekomernu (nesrazmernu) silu, u jačem intenzitetu i dužem trajanju nego što je to eventualno bilo neophodno, uključujući i upotrebu službene palice van regije velikih mišićnih grupa“, kao i to što nisu odmah pružili ili pozvali potrebnu medicinsku pomoć povređenima.

Po nalazu zaštitnika, propust je i to što je MUP odbio da dostavi tražene podatke ombudsmanu kada ih je tražio, već je to učinio tek nakon otvaranja postupka kontrole.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.