Stigle vakcine protiv gripa u Moravički okrug

ČAČAK – Čačanski Zavod za javno zdravlje isporučiće danas domovima zdravlja na teritoriji Moravičkog okruga oko 6000 doza vakcina protiv sezonskog gripa, potvrdio je danas Glasu zapadne Srbije koordinator za imunizaciju ove ustanove Aksentije Tošić.

Čačanski Dom zdravlja dobiće 3000 doza, ivanjički 1000, gornjomilanovački 1250, a lučanski i Dom zdravlja u Guči 750 doza. Tošić kaže da bi vakcinacija u domovima zdravlja trebalo da počne odmah nakon prijema vakcina, a najkasnije u ponedeljak ujutru.

Osobe koje žele da se zaštite treba da se jave svom izabranom lekaru koji će obaviti pregled i dati uput za imunizaciju, objasnio je Tošić i dodao je u pitanju split vakcina – trovalentna, koja sadrži tri soja virusa gripa (AH1N1, AH2N3 i soj B).

Tošić kaže da bi trebalo da se vakcinišu sve rizične grupe, pre svega hronični bolesnici i stariji od 65 godina.

„To se naročito odnosi na lica starija od 65 godina, hronične bolesnike, zaposlene u javnim službama, medicinske i šalterske radnike, pripadnike vojske i policije i dijabetičare“, savetuje Tošić i dodaje da se imunizacija preporučuje deci i trudnicama, a vakcinu može da primi svako dete starije od šest meseci.

Tošić kaže i da se na osnovu iskustava iz prethodnih godina gotovo sve vakcine potroše u roku od mesec dana.

Inače, napominje doktor Tošcih, svih ostalih vakcina ima u dovoljnim količinama u svim domovima zdravlja u Moravičkom okrugu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike