U trendu

Štir i Štajnmajer: Uskoro otvaranje poglavlja 26

Ministri spoljnih poslova Nemačke i Hrvatske Frank Valter Štajnmajer i Davor Ivo Štir razgovarali su o otvaranju poglavlja u procesu pridruživanja Srbije u EU.

Oni su u Berlinu najavili da bi “vrlo brzo“ moglo da bude otvoreno poglavlje 26 o obrazovanju i kulturi, prenosi Hina.

Štajnmajer je na konferenciji za novinare posle sastanka istakao da je Nemačka bila za to da sva tri poglavlja budu otvorena, kao znak priznanja za postignuća Srbije.

„Tu je Hrvatska trenutno još malo rezervisana i to treba razjasniti u razgovorima sa Evropskom komisijom. Nadam se da će što je pre moguće doći do otvaranja sva tri poglavlja, kako bismo zadržali verodostojnost procesa proširenja, posebno kada se radi o zapadnom Balkanu“, rekao je Štajnmajer.

Prema njegovim rečima, pristupne procese treba voditi tako da one zemlje koje ispunjavaju svoje obaveze vide da im se napori isplate.

„Mi smo se složili da proces približavanja Srbije EU mora da se nastavi, ali tako da one zemlje koje ispunjavaju svoje obveze moraju videti da se njihovi napori isplate. Razgovarali smo o tome i o otvaranju poglavlja, kako u poneđeljak u Briselu tako i danas „, rekao je Štajnmajer.

Štir je objasnio da bi sporno poglavlje 26. – obrazovanje i kultura – moglo biti otvoreno nakon dodatnih razgovora s Evropskom komisijom.

„Verujem da će se otvaranje i zatvaranje dogoditi vrlo brzo, možda već početkom 2017“, rekao je Štir.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar