U trendu

Stiže nam ledeni talas, a tek vetar…

Od kako je kalenarski počela zima, tek sada nas, po prvi put, očekuju temperature ispod nule. Sneg, ledeni dani i jaka košava, vremenske su prilike za narednih nekoliko dana.

Najhladnije će biti u Timočkoj Krajni, gde se očekuje i nekoliko ledenih dana, kada temperatura ni tokom dana neće biti iznad nule.

Sneg se očekuje u južnom i centralnom delu zemlje, dok će jaka košava duvati u Beogradu i Vojvodini.

-Tokom noći sneg će početi da pada u Timočkoj Krajni, a u nedelju bi se zabelelo i u centralnim i južnim krajevima zemlje. Na planinama će, takođe, padati sneg. Jedino gde će ostati suvo su Beograd i Vojvodina, ali će tu duvati jaka košava i to najmanje šest dana u kontinuitetu – objašnjava Slobodon Sovilj, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

I u Beogradu i Vojvodini će temperatura biti oko nule, ali zbog jakog vetra subjektivni osećaj će biti da je još hladnije.

– Sredinom sledeće nedelje očekuje se kratkotrajni porast temperature, pa bi u sredu maksimalna temperatura mogla da bude od 5 do 10 stepeni Celzijusa. Ali takvo vreme bi se samo na kratko zadržalo, jer se već od 20. januara ponovo očekuju ledeni dani, kada bi maksimalna temperatura mogla da bude i do minus 2 stepena – kaže Sovilj.

Prošle godine u ovo vreme bio je debeli minus, a većina reka u Srbiji bile su zaleđene. Prema podacima Klimatskog centra RHMZ, januar prošle godine bio je četvrti najhladniji januar u Srbiji, posmatrajući period od 1951. do 2017. godine, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.