U trendu

Stop muzici nakon 23h: Manje buke u Cetinjskoj i Skadarliji

U Cetinjskoj, Zetskoj i Skadarskoj ulici ubuduće će i ugostiteljski objekti udaljeni do 150 metara od stambenih zgrada, morati da utišaju muziku u 23 sata, radnim danom, odnosno vikendom u ponoć.

To je predviđeno izmenom Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, koja se odnosi na taj deo grada, a koju su usvojili odbornici gradskog parlamenta.

Kako je rekao gradski menadžer Goran Vesić, to je „ad hok“ rešenje, ali je neophodno da bi se olakšao život stanovnicima tog dela grada.

On je rekao da to ne važi za Skadarliju, u kojoj će akustična muzika i dalje moći da se emituje kao i do sada.

Vesić je, obrazlažući odluku, rekao i da su nadležni svesni da ti problemi postoje i u drugim delovima grada i da će se na njihovom rešavanju raditi.

Ponovio je da će grad sa ministarstvima poljoprivrede i građevinarstva formirati Radnu grupu koja će raditi na izmenama Zakona o buci i zakona o vodama.

Kako je naveo, izmenama Zakona o buci grad kao lokalna samouprava dobiće veća ovlašćenja u kontroli buke, jer sada inspektori moraju najpre da se najave u toj kontroli.

„Novim predlogom omogućiće se kontrola bez najave i rigoroznije kazne, a pratiće ga i pravilnik o tome kakve sve fizičke zaštite od buke treba da postoje na ugostiteljskim objektima“, rekao je Vesić.

Dodao je da bi izmene Zakona o vodama Gradu trebalo gradu da daju nadležnost nad splavovima, koji će ubuduće biti zonirani, uz plaćanje po kvadratnom metru i obaveznu zaštitu od buke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.