U trendu

Štrajk dela zaposlenih u Gradskom centru za socijalni rad

BEOGRAD – Deo zaposlenih u Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu danas je stupio u štrajk, a u toj ustanovi kažu da proces rada funkcioniše i da će svi Beograđani koji se obrate centru dobiti adekvatnu pomoć i podršku zaposlenih.
U štrajk je stupio sindikat „Nezavisnost“ koji u saopštenju navodi da je odluku da stupi u štrajk doneo zbog teškog materijalno-finansijskog položaja zaposlenih, nagomilanih nerešenih problema i nepostojanja saradnje Sekretarijata za socijalnu zaštitu sa Sindikatom, uvećanja obima posla bez obezbeđivanja dovoljnog broja izvršilaca, teških uslova rada…
Oni navode da nakon pokušaja da se pregovorima sa poslodavcima izbegne štrajk, ali da su, kako tvrde, izostala „konkreta, izvesna i oročena rešenja“ većine štrajkačkih zahteva, doneta odluka o stupanju u štrajk.
Iz sindikata poručuju da će od poslodavaca tokom štrajka zahtevati, između ostalog isplatu ukupnih potraživanja u prethodne tri godine, obezbeđivanje dovoljnog broja izvršilaca u skladu sa porastom obima i složenosti poslova iz okvira javnih ovlašćenja, poboljšanje uslova rada, odgovorniji pristup i redovno, kvartalno sastajanje i saradnja sa Sindikatom…

Gradski centar za socijalni rad u Beogradu je, povodom štrajka, saopštio da proces rada u toj ustanovi funkcioniše i te da će svi Beograđani koji se obrate centru dobiti adekvatnu pomoć i podršku zaposlenih.

Direktorka Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu povodom najave štrajka prošle nedelje, održala je sastanak sa predstavnicima tog sindikata radi pregovora i postizanja dogovora o njihovim zahtevima i iznalaženja najboljeg mogućeg resenja za zaposlene , navedi se u saopštenju iz ove ustanove i dodaje da je postignut sporazum „u vezi sa ispostavljenim štrajkačim zahtevima u odnosu na poslodavca“.

U Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu, osim sindikata „Nezavisnost“, deluje i većinski Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti koji se nije priključio štrajku i štrajkačkim zahtevima.

Taj sindikat je u saopštenju naveo da njegovi članovi ne podržavaju štrajk jer su neki od zahteva već ispunjeni i pre početka štrajka, dok su ostali u proceduri rešavanja.

Navode da su juče imali sastanak sa pomoćnicom resornog ministra Suzanom Mišić, a danas sa gradskom sekretarkom za socijalnu zaštitu Natašom Stanisavljević i da su odluku da ne podrže štrajk doneli nakon tih razgovora.

Oni smatraju da je štajk krajnje neprimeren, kako prema korisnicima usluga gradskog centra za socijalni rad, tako i prema zaposlenima i ostalim učesnicima u pregovorima sa nadležnima.

Štrajk nije podržala ni „Zajednica sindikata Srbije“, čiji je član pomenuti Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar