U trendu

Štrajk pravosudnih radnika otkazan, postignut dogovor

Štrajk pravosudnih službenika u zatvorima, tužilaštvima i sudovima koji traže povećanje zarada počeće u utorak, prenose mediji u Srbiji.

Predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slađanka Milošević rekla je da će štrajk početi u utorak i da će štrajkovati oko 14.000 službenika u sudovima, tužilaštvu i zatvorima, nakon što nije postignut dogovor sa Ministarstvom pravde na novom sastanku.

Ona je ranije u izjavi agenciji Beta navela i da nedavna konferencija za novinare premijera Aleksandra Vučića, na kojoj je najavljeno povećenje plata za određene kategorije se nije odnosila na službenike u zatvorima, tužilaštvima i sudovima.

Obustava rada će se odvijati u prostorijama sudova, tužilaštva i zatvorima a počeće ujutru kada i počinje radno vreme i trajaće ceo dan.

Radiće se samo hitne stvari – pritvori i privremene mere, što se tiče sudova i tužilaštava, a što se tiče zatvora radiće se pritvori, a sve drugo neće, najavljeno je ranije.

Što se tiče zatvora, neće se sprovoditi osuđenici i pritvorenici u sudove, po nalogu suda, osim hitnih predmeta, niti će biti poseta advokata i porodice.

Pružaće se medicinska pomoć, izvodiće se zatvorenici u šetnju to je obaveza, kao i podela hrane i obroka.

Ministarstvo pravde: Nađeno rešenje sa sindikatima

Predstavnici Ministarstva pravde, na čelu sa ministrom pravde Nelom Kuburović, i predstavnici Sindikata pravosuđa Srbije i Sindikata organizacija pravosudnih organa Srbije (SOPOS), pronašli su danas kompromisno rešenje o načinima unapređenja statusa i materijalnog položžaja zaposlenih u pravosuđu.

U saopštenju Ministarstva je navadeno da je na današnjem sastanku formirana i zajednička radna grupa čiji je cilj izrada nacrta zakona, koji bi trebalo da na zaseban način uredi položaj zaposlenih u pravosuđu, kao i da regulisanje njihovog položaja izuzme iz Zakona o državnim službenicima i nameštenicima.

Na sastanku održanom u Ministarstvu pravde, dogovoreno je da se nastave pregovori između predstavnika sindikata i ministarstva o daljem poboljšanju položaja zaposlenih u pravosuđu, napominje se u saopštenju.

Ranije danas, Sindikat pravosuđa najavio je za sutra stupanje u generalni štrajk, mada je naveo da nije izvesno da će do njega i doći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar