U trendu

Stranci preplavili Guču!

Guča spaja mlado i staro, domaće i strano, tradicionalno i moderno. Ne samo što je prestonica trube, već Guča, zahvaljujući ovom saboru, i Srbiju brendira kao zemlju trube i važnu turističku destinaciju. Zahvaljujući Saboru, imamo sve više ne samo posetilaca, već i turista, jer ovakve manifestacije postaju jedan od glavnih faktora u nečijoj odluci da odabere određenu turističku destinaciju.

Ovo je u četvrtak u dragačevskoj varošici, otvarajući 57. Sabor trubača, rekao ministar Rasim Ljajić, ističući da su najvažniji faktori zbog kojih ljudi dolaze da posete neku destinaciju – stabilnost i bezbednost.

– Organizacijom ovog sabora, pokazujemo da je Srbija bezbedna i stabilna zemlja, i nema važnije stvari od te da možete doći na jednu manifestaciju bez straha i brige da će se nešto loše dogoditi – kazao je Ljajić.

Saborsku zastavu, koja se zavijorila kod Spomenika trubaču, ministru na ruke doneli su padobranci koji su skokom iz aviona ovo otvaranje učinili još spektakularnijim. Potom je iz truba orkestra Bojana Ristića grunula saborska himna „Sa Ovčara i Kablara“, a gučka dolina tri puta se zatresla od pucnja prangija, koje su se u Guču „vratile“ posle skoro deset godina, prenose Novosti.

– Spremni smo da ugostimo više od pola miliona saboraša. Dugujemo zahvalnost ministru Ljajiću na organizacionoj i finansijskoj podršci Saboru. Njegova ideja je bila da se ne naplaćuje ulaz u Guču i da sva zbivanja na Saboru budu besplatna za saboraše – rekao je, na otvaranju, ovogodišnji domaćin Sabora Miroljub Aleksić, vlasnik firmi „Alfa plam“ i „Pionir“.

Himna i prangije bili su ujedno u četvrtak i budilnik za saboraše, koji su prethodne noći, prvog dana Sabora, ludovali do jutarnjih sati. Guču su bukvalno preplavili stranci. Na svakom koraku čuju se razni jezici – nemački, češki, poljski, italijanski, ruski, engleski, španski…

– Ovde se osećam slobodno. Možeš da uradiš šta god poželiš, da igraš i skačeš, da se smeješ i da plačeš… Ovde te niko neće sputavati, niti će te čudno gledati. Zato je Guča posebna, ona je srpski Vudstok – kazala nam je Poljakinja Marija, koja već treću godinu zaredom dolazi na Sabor trubača.

U Guču je pristiglo oko 50 vrhunskih trubačkih orkestara, seniorskih i omladinskih, i to sa svih strana Srbije. Sviraju pod ugostiteljskim šatrama, u lokalima, na ulici, gde god ih saboraši pozovu.

– Ima raznih ljudi. Traže ponekad da im sviramo istu pesmu po sto puta. Penju nas na stolice, stolove. Navikli smo na to. Šta ćemo, sviramo, oni plaćaju – ispričao nam je vrsni trubač Bojan Krstić. – Može dobro da se zaradi u Guči. Mi imamo stalne „mušterije“, one nas zovu gde god da nešto slave. Dolaze svake godine i samo žele da im ja sviram. Za veče ponekad može da „kapne“ i po više hiljada evra. Ranijih godina bilo je i više.

Posle baražnog takmičenja, u finale se plasiralo 19 orkestara, iako je prvo najavljeno da će ih biti 18. Među njima je i trubač iz Užica Ivan Jovanović.

– Čast je za svakog trubača da dođe u Guču i da se takmiči na pozornici kraj reke Bjelice. Spremali smo se tri meseca, gotovo svakodnevno. Nadamo se da će se trud isplatiti i da će biti nagrađen nekim priznanjem na Saboru – kazao je Ivan.

Trubači ne kriju da im je najdraže priznanje „Zlatna truba“, dar „Večernjih novosti“, koja se već 54 godine dodeljuje najboljem trubaču po oceni žirija publike. Dobitnik će biti poznat u subotu veče, nakon finalnog takmičenja, a njega će na ramenima, zajedno sa „Zlatnom“, saboraši proneti na ramenima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar