najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Stručnjaci istražuju da li su rakete u avionu Er Srbije imale bojeve glave

Srpske vlasti sprovode istragu raketa “helfajer” američke proizvodnje, pronađenih u prtljagu avionu Er Srbije na beogradskom aerodromu, izjavio je za Rojters izvor iz srpskog Državnog tužilaštva.

Rakete su stigle letom Er Srbije iz libanske prestonice Bejruta, a trebalo je da budu pretovarene na drugi avion, pri čemu je njihova konačna destinacija bio Portland u američkoj saveznoj državi Oregon.

Projektile su na aerodromu “Nikola Tesla” u subotu otkrili psi trenirani za otkrivanje eksploziva, naveo je izvor.

“Stručnjaci rade na tome da utvrde da li su rakete imale bojeve glave ili ne. One su bile zapakovane u odgovarajuće sanduke i imale su dokumentaciju, koja je takođe predmet istrage”, naveo je izvor iz tužilaštva.

Izvor iz libanskih bezbednosnih službi je takođe za Rojters rekao da se radi o projektilima koje je za obuku koristila libanska vojska i koje su poslate natrag za SAD.

Libanske i američke vlasti su znale za tu pošiljku, a rakete nisu predstavljale nikakvu opasnost za građane, istakao je libanski izvor.

“AGM 114 Helfajer”, koju proizvodi kompanija “Lokhid Martin”, je raketa zemlja-vazduh, a koristi se za gađanje oklopnih vozila i tenkova, kao i precizno gađanje drugih meta.

Osim verzije sa visoko-eksplozivnom bojevom glavom, “helfajer”  se takođe prozvodi u verziji za obuku, koja ne sadrži bojevu glavu.

Kompanija “Er Srbija” je saopštila da sarađuje u istrazi i da je bezbednost njen prioritet.

Ista raketa, bez bojeve glave, greškom je 2014. završila na Kubi, a prošlog meseca su je preuzeli američki zvaničnici i predstavnici “Lokhid Martina”, saopštilo je kubansko Ministarstvo spoljnih poslova.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike