U trendu

Studenati sa invaliditetom u banji Kanjiža

NOVI SAD – Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, zajedno sa pokrajinskim sekretarom za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost dr Zoranom Miloševićem, posetio je danas studente sa invaliditetom kojima je obezbeđen desetodnevni oporavak u „Banji Kanjiža“, u okviru projekta „Rehabilitacija i lečenje studenata sa invaliditetom“.

Projekat Novosadskog udrženja studenata sa invaliditetom realizuje uz podršku Pokrajinske vlade.

Cilj je da se studentima sa delimično ili potpuno otežanim hodom i motorikom kroz aktivnosti terapijsko-rekreativnog tipa pomogne da dođe do poboljšanja njihovog stanja ili, bar, da se spreči pogoršanje.

Istovremeno, tokom boravka u banji, kroz edukacije, diskusije i radionce, studenti će se steći veštine koje će im kao budućim akademskim građanima, biti vrlo značajne u životu.
Milićević je naglasio da je Pokrajinska vlada, na inicijativu Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prvi put odobrila sredstva u iznosu od 1,2 miliona dinara za rehabilitaciju i oporavak 10 studenata sa invaliditetom i njihovih pratilaca u „Banji Kanjiža“, saopšten je iz POkrajinske Vlade.
Pokrajinski sekretar dr Zoran Milošević je naglasio da Pokrajinska vlada kroz podršku ovom projektu, ali i druge aktivnosti, pokazuje razumevanje za osobe sa invaliditetom.

Direktorka „Banje Kanjiža“ Slobodanka Drndarski je naglasila da u banji, u svakom momentu boravi značajan broj osoba sa invaliditetom i smetnjama u kretanju.

Zbog toga je banja u proteklom periodu prilagodila poslovanje i prostor tim korisnicima. Ona je navela da je do sada rekonstruisan bezenski blok, obezbeđeni su dizalica za bazen i kade, a u planu su i drugi projeki koji će obezbediti još bolje uslove za boravak osoba sa invaliditetom u banji.
Na Univerzitetu u Novom Sadu studira oko 90 akademaca sa invaliditetom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.