U trendu

Studenti u dijalogu o Kosovu: Univerzitet u Prištini da ostane deo obrazovnog sistema Srbije

Studenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici danas su na okruglom stolu u okviru internog dijaloga o Kosovu izneli zahtev da taj univerzitet ostane deo obrazovnog sistema Srbije i izneli probleme koji se odnose na nedostatak prostora za studiranje i problem pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava za Kosovo i Metohiju.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev kazao je posle okruglog stola u Kosovskoj Mitrovici da „obrazovni sistem Srbije na Kosovu i Metohiji predstavlja toliko značajnu stvar da ne može da ne ostane tu“ i pozvao sve da nastave da unapredjuju Univerzitet u Prištini kako bi „ostao pokretačka snaga i oslonac opstanka i ostanka Srba na Kosovu i Metohiji“.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Vladimir Džamić poručio je „da je Univerzitet u Prištini bio, jeste i biće deo obrazovnog sistema Srbije“.

Ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Dalibor Jevtić rekao je da još postoji problem sa priznavanjem diploma izmedju Beograda i Prištine i da taj problem uskoro mora biti rešen.

„Svi oni koji ne žele da učestvuju u unitrašnjem dijalogu beže od odgovornosti“, rekao je Jevtić.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je da je taj univerzitet najveći razvojni potencijal Srbije na Kosovu i dodao da je to „inkubator“ mladih koji su voljni i željni da učestvuju u kreiranju budućnosti, rešavanju problema iz prošlosti i koji žele da pomognu državi da ostane tamo gde „još postoji na Kosovu i Metohiji, da se brani i da ima stav u budućnosti kakav nije imala u prošlosti“.

On je rekao da su rezultati unutrašnjeg dijaloga brojni i da se nada da će u narednim danima biti sve više okruglih stolova na kojima će i drugi segmenti društa izneti svoje vidjenje rešavanja kosovskog problema.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar