najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Sud u Strazburu: Srbija plaća 736.000 evra za odštete u 2015. godini

Srbija će zbog presuda Evropskog suda za ljudska prava u 2015. godini morati da isplati 736.100 evra odštete, navodi se u godišnjem izveštaju o izvršenju presuda Komiteta ministara Saveta Evrope.

Ova suma je značajno manja u odnosu na 2014. godinu kada je, na ime presuda iz Strazbura, Srbiji naloženo da isplati čak 2,7 miliona evra.

U izveštaju se navodi da se Srbija nalazi medju deset zemalja sa najviše presuda nad kojima Komitet ministara Saveta Evrope vrši pojačan nadzor zbog kašnjenja u izvršenju.

Statistika pokazuje da vlasti u Beogradu nisu izvršile 248 presuda Evropskog suda za ljudska prava, što je povećanje za 27 odsto u odnosu na 2014. godinu.

Srpske vlasti su u prošloj godini isplatile odštetu u 51 slučaju, a u 103 slučajeva srpska strana nije dostavila Komitetu ministara dokaze da je dosudjena odšteta isplaćena.

Srbiji je, u proseku, potrebno dve godine za izvršenje presude, što je kraće od proseka država članica Saveta Evrope koji iznosi 4,5 godine.

Ključne presude koje Srbija još nije izvršila su isplata stare devizne štednje za štediše iz drugih bivših jugoslovenskih republika, isplata kosovskih penzija, slučaj nestalih beba iz srpskih porodilišta, navodi se u  izveštaju.

 

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike