najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Sudjenje za ubistvo Slavka Ćuruvije mora biti otvoreno za javnost

Nezavisno udruženje novinara Srbije izrazilo je danas očekivanje da će Specijalni sud odbaciti zahtev Bezbednosno-informativne agencije (BIA) da se javnost isključi sa svedočenja dvojice bivših pripadnika Resora državne bezbednosti tokom procesa za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

NUNS je ocenio da ceo tok sudjenja treba da bude otvoren za javnost, jer se posle 16 i po godina mora utvrditi kompletna istina o tom, kako se navodi, državnom zločinu.

To udruženje novinara je podržalo stav predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića da “ne postoji nijedan razlog da se traži od suda da zatvori za javnost svedočenje bilo koga tokom sudjenja za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije”.

Ročište na sudjenju za ubistvo Ćuruvije, novinara i vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin, koje je trebalo da bude održano juče u Specijalnom sudu, prekinuto je iako su došli pozvani svedoci – Branko Važić, bivši načelnik Četvrtog odeljenja beogradskog centra Resora državne bezbednost i Goran Živaljević koji je u vreme ubistva bio radnik kontraobaveštajnog sektora tog centra.

Razlog za prekid sudjenja je zahtev BIA da javnost bude isključena tokom svedočenja Važića i Živaljevića. BIA je ta dva svedoka oslobodila obaveze čuvanja državne tajne.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine tokom NATO bombardovanja. Za ubistvo su optuženi pripadnici Državne bezbednosti.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike