U trendu

Sudovi doneli presudu da roditelji koji su preplatili vrtiće imaju pravo na odštetu

Viši sud i Apelacioni sud u Beogradu doneli su prve pavosnažne presude kojima se roditeljima dosudjuje naknada štete zbog plaćanja vrtića više nego što je zakonom bilo propisano.

Portparolka Apelacionog suda Mirjana Piljić kazala je za današnje izdanje lista Blic, da roditelji koji su dobili pravosnažne presude mogu da se obrate tuženoj strani radi naplate štete, a tužena strana ima mogućnost da sama izvrši dobrovoljnu isplatu u roku od 15 dana od dana prijema presude.

„Ako se presudjeni iznos ne isplati dobrovoljno, roditelji mogu da pokrenu izvršne postupke za naplatu odštete.“, rekla je Piljić i dodala da su sudovi saglasni da svojstvo tuženih u ovim parnicama mogu imati grad i vrtići kao solidarni dužnici, a da je na roditeljima izbor da li će tužiti oba, ili samo jedno od njih.

Oko 13.000 roditelja u Beogradu podnelo je tužbe jer su od 2010. do 2014. godine plaćali vrtić skuplje nego što je to zakonom bilo propisano.

Sume koje bi trebalo da im budu isplaćene razlikuju se od slučaja do slučaja, a nekim roditeljima će biti isplaćeno i više od 3.000 evra.

Kako navodi Blic, sada se čeka reakcija grada, jer su čelnici Grada Beograda prethodnih godina najavljivali da će postupiti u skladi sa sudskim presudama kada budu donete.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.