U trendu

Sudovi od danas rade na novim adresama

Sudovi i tužilaštva, koji su iseljeni iz beogradske Palate pravde, počinju danas sa redovnim radom na novim adresama.

Kako je Tanjugu u subotu rekla ministarka pravde Nela Kuburović, tokom leta u planiranim rokovima završena je selidba svih sudova i tužilaštava koji su bili smešteni u Palati pravde u Savskoj ulici.

U zgrade u Katanićevoj 15 preseljeni su Viši sud i Više javno tužilaštvo u Beogradu, zatim Drugi osnovni sud i parnično i krivično odleljenje i Drugo osnovno javno tužilaštvo, kao i Apelaciono javno tužilaštvo.

Krivično odeljenje Prvog osnovnog suda i Prvo osnovno javno tužilaštvo smešteni su u nekadašnjoj zdradi SIV-dva, na adresi Bulevar Zorana Đinđića 104, a krivično odeljenje Trećeg osnovnog suda i Treće osnovno javno tužilaštvo preseljeni su u zgradu kod kolega iz Parničnog odeljenja tog suda na adresi Bulevar Mihajla Pupina 16.

Kuburović je ukazala da je poboljšanje uslova rada i smeštajnih kapaciteta za beogradske pravosudne organe, imajući u vidu da oni imaju u radu više od 60 odsto svih sudskih predmeta u državi, jedan od prioriteta Ministarstva pravde.

„Ministarstvo pravde je u prethodnom periodu radilo postepeno na unapređenju smeštajnih uslova kako bi otklonilo svaki nedostatak i omogućilo da se ročišta zakazuju redovno, da više ne bismo imali situacije da jednu sudnicu deli troje sudija, pa da sudija ima jedan sudeći dan nedeljno“, naglasila je ministarka.

Rekonstrukcijom i adaptacijom sedmospratnice u Savskoj ulici biće omogućeno da većina sudija ima svoje sudnice i da se suđenja zakazuju u kraćim rokovima.

„Samim tim doprinećemo i kraćem trajanju sudskih postupaka“, istakla je Kuburović, navodeći da će radovi na rekonstrukciji Palate pravde, koji su planirani da traju dve godine, krenuti u oktobru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.