U trendu

Sudstvo nespremno za primenu Zakona o sprečavanju nasilja (VIDEO)

Sindikat pravosudja smatra da će i konkretni rezultati primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici izostati zbog nedovoljne tehničke i kadrovske opremljenosti sudstva, rečeno je danas u tom sindikatu.

Normativni okvir za taj zakon, koji će se primenjivati od 1. juna je formalno pravno zaokružen ali niko nije pitao one koji treba da ga primene šta još treba da bi to i uradili, naveli su u sindikatu.

Predsednica sindikata Sladjanka Milošević je pozdravila donošenje tog zakona, uz ocenu da postojeći normativno pravni okvir nije dovoljan da bi se uspešno i primenio u praksi.

Ona je rekla na konferenciji za novinare u Beogradu da su sudije i tužioci išli na obuku za primenu tog zakona, ali ne i sudska administracija koja, kako je navela, „i nikada pre nije išla na obuke“.

Milošević je ocenila i da u pravosudju nema dovoljno zaposlenih kako bi taj zakon mogao uspešno da se primenju, podsetivši na zabranu zapošljavanju koja važi i za sudstvo.

Ukazala je i da se samo u slučaju beogradskih tužilaštava, prema izveštaju Državnog veća tužilaca iz septembra 2016. godine, pokazalo da tužilaštva imaju veliki broj nerešenih predmeta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar