U trendu

Sused Srbije nabavlja nove puške za svoju vojsku

Oružane snage Madjarske pokrenule su masovniji proces zamene automatskih pušaka Kalašnjikov novim oružjem domaće proizvodnje, po licenci Češke zbrojovke (CZ), a čitav projekat modernizacije vredan je oko 100 miliona evra.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža (www.balkansec.net), proces zamene automatske puške u madjarskoj vojsci trajaće do 2028. godine a prvi kontignt oružja počele su da koriste elitne jedinice.

Reč je automatskim puškama CZ Bren 2 kalibra 5,56 mm, pištoljima P-07 i P-09 kao i Škorpionima EVO 3 kalibra 9 mm. To je treća generacija čuvenog automatskog pištolja nastalog pedesetih godina prošlog veka.

Češka zbrojovka je izabrana kao partner pre dve godine kada je potpisan ugovor vredan oko 100 miliona evra.

Do 2028. biće proizvedeno 200.000 komada novih automatskih pušaka i pištolja, a predvidjena je i mogućnost da Madjarska to oružje izvozi trećim zemljama.

Madjarska je tako postala treća država, posle Češke i Slovačke, koja je usvojila Bren 2 kao standardnu automatsku pušku za svoju vojsku.

Novo oružje proizvodi se u madjarskoj državnoj vojnoj kompaniji HM Arzenal na severoistoku zemlje, u blizini grada Njiredjhaza.

Tu pušku koriste i policijske snage brojnih drugih zemalja, medju kojima i francuska Žandarmerija.

Plan za preoružavanje madjarske vojske ličnim naoružanjem usledio je kao deo šireg procesa opremanja u okviru kojeg je nabavljeno i 20 helikoptera H-145M iz Erbasa, Erbasovi avioni A319, tenkovi i samohodne haubice.

Osim proizvodnje tog naoružanja Madjarska planira da uspostavi proizvodnju i baruta i municije raznih kalibara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar