U trendu

Susret ministara Srbije i Bugarske na granici

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i zamenica predsednika bugarske Vlade i ministarka unutrašnjih poslova Rumjana Bačvarova danas su na graničnim prelazima „Gradina“ i „Kalotina“ razgovarali o problemima migrantske krize i zajedničkim akcijama na sprečavanju ulaska ilegalnih migranata u dve susedne zemlje.

Njima je tokom susreta predstavljeno termovizijsko vozilo za noćno praćenje ljudi.

Bačvarova je rekla novinarima da je ovaj susret izuzetno važan jer je problem s migrantskom krizom veoma važan za obe države i celu Evropu i istakla da se obe zemlje ulažu ogromne napore kako bi se izborile sa tim problemom.

“Mi smo svesni da nema države koja bi mogla sama da obezbedi svoju bezbednost bez pomoći susrednih država. Moramo da radimo zajedno kako bi poslali signal migrantima da balkanska ruta nije za njih“, rekla je Bačvarova.

Ona je dodala da je neophodno povećanje zajedničkih patrola dve zemlje na granici i da se intenzivira rad zajedničkog kontakt centra na granici.

„Bugarska je nama komšijska i prijateljska država i mi hoćemo da nalazimo zajednička rešenja kako da policije dveju zemalja najuspešnije zaštite granični pojas i dubinu naših teritorija“, rekao je Stefanović.

On je istakao i da ni jedna od zemalja ne sme da bude ostavljena sama, jer migranstku krizu nije uzrokovala ni Bugarska ni Srbija.

Stefanović je rekao da je u Srbiji u prethodnih godinu dana uhapšeno skoro 2.000 ljudi zbog krijumčarenja ljudi.

On je dodao da se postavlja pitanje kako u narednom periodu zaštititi bugarsko-tursku granicu, grčko-tursku i grčko-makedonsku granicu od priliva ilegalnih migranata.

„Srbija je spremna da uputi snage pogranične policije gde god bude potrebno, da pomognemo našim komšijama jer će tako biti smanjen pritisak na našu zemlju. Očekujemo pomoć i evropske policije. Očekujemo prisustvo Fronteksa na našim granicama“, rekao je Stefanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar