U trendu

Šutanovac se žalio evropskim institucijama na stanje parlamentarizma u Srbiji

Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac uputio je pismo evropskim institucijama u kojem je ukazao da je parlamentarizam u Srbiji u krizi, da su urušene institucije i da je vladavina prava ugrožena, saopšteno je danas.

Kako se navodi u saopštenju te stranke, Šutanovac je pismo uputio Evropskom parlamentu, Savetu Evrope i sestrinskoj Partiji evropskih socijalista.

Šutanovac je naveo da Srpska napredna stranka u parlamentu svakodnevno sprovodi političko nasilje i uskraćuje osnovna politička prava i sloboda i kao poslednji primer pomenuo kažnjavanje poslanika tokom pauze, oduzimanje reči uz uvrede i uskraćivanje prava da govore na sednici parlamentarnog odbora. 

On je dodao da se tako nešto nije desilo od uvodjenja višestranačkog sistema i da se kroz te postupke ukida opozicija, ali i parlament. 

„Očigledna je želja vlasti da se opoziciji onemogući da javno nastupa, čak i u Skupštini Srbije. Mi ćemo se svim demokratskim sredstvima suprotstaviti ovoj samovolji, bez obzira na ličnu cenu koju ćemo zbog toga platiti. Duboko verujemo da posledice ovog parlamentarnog nasilja neće trpeti samo Demokratska stranka, već i gradjani Srbije i cela zemlja koja je na teškom i dugom putu ka Evropskoj uniji“, naveo je Šutanovac u pismu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)