najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Sutra 12 godina od ubistva srpske dece u Goraždevcu

Sutra se navršava 12 godina od ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece u Goraždevcu kod Peći, na Kosovu i Metohiji, a za taj zločin niko još nije odgovarao.

I pored nagrade od milion evra i obećanja predstavnika UNMIK-a da će, kako su rekli, prevrnuti svaki kamen da nađu ubice, za zločin nad nedužnom decom ni posle 12 godina niko nije odgovarao.

Tužilac Kancelarije specijalnog tužilastva Kosova zatvorio je 2010. godine ovaj slučaj jer, kako je tada saopšteno iz Euleksa, istraga policije nije dovela ni do kakvih rezultata ili mogućih osumnjičenih, ali će ga ponovo otvoriti ukoliko se pojave nove informacije.

Ivan Jovović i Pantelija Dakić ubijeni su iz automatskog oružja pre 12 godina dok su se kupali u reci Bistrici, a njihovi drugovi Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13) i Đorde Ugrenović (20) su tada teško ranjeni.

UNMIK je posle napada saopštio da je nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz „kalašnjikova“ na pedesetak dece i mladih Srba iz Goraždevca.

Kosovska policija je u istrazi saslušala 75 svedoka, a pretresla je i 100 kuća, bez konkretnih rezultata.

Ubistvo dece osudili su domaći i međunarodni zvaničnici, a zbog ovog tragičnog dogadaja održana je i sednica Saveta bezbednosti UN.

Ubistvo na reci Bistrici smatra se jednim od četiri najveća zločina nad Srbima od 1999. godine i dolaska medunarodne misije na Kosovu. Vinovnici su ostali van domašaja pravde kao i u slučaju ubistva žetelaca u Starom Grackom, ubistva porodice Stolić u Obiliću i ubistva putnika autobusa „Niš-ekspresa“ kod Podujeva.

U Goraždevcu danas živi manje od 1.000 Srba u potpunom albanskom okruženju.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike