U trendu

Sutra protest opozicije protiv Vlade Kosova

Opozicione stranke organizovaće sutra u Prištini, na osmu godišnjicu proglašenja nezavisnosti Kosova, protest protiv Vlade Kosova na kojem će tražiti ostavku Vlade i raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora.

Protestu koji je nazvan „opštenarodnim“, prethodile su obimne i intenzivne pripreme svih stranaka ujedinjene opozicije na sastancima sa predstavnicima svih delova kosovskog društva.

Oni veruju da će sutrašnji protest biti najveći organizovan na Kosovu posle proglašenja nezavisnosti.

Opozicija ocenjuje da je blokadom rada Skupštine Kosova, korišćenjem suzavca, peticijom koju je potpisalo više od 200.000 građana kao i protestima, zadala ozbiljan udarac vladi Kosova, ali istovremeno i Srbiji.

Lideri opozicije smatraju da je Srbiji zadat ozbiljan udarac jer je sprečeno stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom, kako je to bilo predviđeno sporazumom koji su potpisali premijeri Isa Mustafa i Aleksandar Vučić 25. avgusta 2015. godine.

Lider Samoopredeljenja i ujedinjene opozicije Aljbin Kurti na sastancima koji su održani u pripremi protesta rekao da je Zajednica opština sa srpskom večinom „mrtva“, a demarkacija granične linije sa Crnom Gorom „za sada stavljena ‘ad acta'“.

Istovremeno, lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj smatra da su prevremeni izbori i neposredno glasanje za predsednika Kosova jedina rešenja za izlazak iz sadašnje situacije.

Prema njegovim rečima rešenje krize putem dijaloga momentalno je nemoguće.

Predsednik Inicijative za Kosovo Fatmir Ljimaj zatražio je da protest bude miran i dostojanstven.

Ljimaj je zatražio da građani i učesnici protesta sarađuju sa organima reda, kako bi se obezbedilo da protest bude miran i bez incidenata.

Policija Kosova prema procenama i ponašanju učesnika prethodnih protesta opozicije, kao i informacijama iz različitih izvora, ima saznanja da pojedinci imaju pripremljene molotovljeve koktele i različita čvrsta sredstva kojima je moguće narušavanje reda i mira.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.