U trendu

Suza: Porodice i posle 22 godine od Oluje čekaju pravdu

Dok se u Hrvatskoj slavi vojno-policijska akcija „Oluja“, porodice ubijenih i nestalih, i 22 godine kasnije čekaju da se uradi ekshumacija poznatih grobnih mesta i identifikuju tela žrtava zločina za koje niko u Hrvatskoj nije odgovarao niti za to postoji politička volja, ocenjeno je danas na konferenciji Udruženja porodica nestalih i poginulih „Suza“.

Predsednica tog udruženja Dragana Djukić rekla je da pravda za porodice žrtava ni 22 godine nakon zločina nije dostižna, odgovornih nema, predugo se čeka na ekshumacije i identifikacije.

„Hrvatska ima grobna mesta i trule krstove na njima. U Zagrebu se godinama nalaze ostaci koji nisu identifikovani, a porodice žive u nezvesnosti“, rekla je Djukićeva na konferenciji za novinare povodom 22. godišnjice od zločina u „Oluji“ u kojoj je više od 200.000 Srba proterano iz Hrvatske, blizu 2.000 njih je stradalo ili se vode kao nestali.

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović rekao je da se oko 900 osoba još vode kao nestali u Oluji, od tog broja 540 su žene i stariji od 60 godina.

„Ne može da se slavi velika pobeda nad nejači, nad starima od preko 60 godina, nad ženama, decom… To ne služi na čast ni jednoj vojsci“, istakao je Odalović i dodao da zločin u „Oluji“ pod komandom generala Ante Gotovine nije smeo da prodje nekažnjeno i da ne sme da se zaboravi.

On je kazao da se predugo čeka da se uradi ekshumacija poznatih grobnih mesta.

Na konferencii je govorila i Nevenka Dobrić, koja je izgubila maloletnog sina i svekra (63) u „Oluji“ i koja je tužila državu Hrvatsku, ali da je spor izgubila jer nije imala da plati 5.000 evra.

„Mali je 12 godina imao, ni kriv ni dužan. Goniću dok sam živa, neću odustati. Ja znam da je hrvatska vojska pucala, a po njihovom je da se stradao u ratnim dejstvima. Na kraju je slučaj zastareo“, rekla je uplakana žena i dodala da je taj slučaj sada pred Ustavnim sudom Hrvatske i da će ako treba ići i u Strazbur.

Nikola Puharić Iz Inicijative mladih iz Zagreba predao je Udruženju peticiju izvinjenja svim žrtvama „Oluje“ koju je u protekle dve nedelje potpisalo 600 osoba, uglavnom mladih ljudi.

„Ona treba da dodje od naših najviših istanci. To je najmanje što može da se uradi u Hrvatskoj nakon ovakvog kršenja ljudskih prava u vojno-policijskoj akciji ‘Oluja’ i neprocesuiranja odgovornih za zločin“, rekao je Puharić.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike