U trendu

Svaki peti u Srbiji nema diplomu srednje skole

Prema poslednjem popisu stanovništva u Srbiji 14 odsto stanovništva starijeg od 15 godina nema završenu osnovnuu školu, dok oko 20 odsto nema diplomu srednje škole. To znači da nikakvu kvalifikaciju za rad nema trećina odraslog stanovništva.

Slična situacija je i u zemljama EU. Nešto više od 20 odsto odraslog stanovništva, odnosno 64 miliona građana EU, nema diplomu srednje škole, rekao je danas predstavnik Evropske komisije Vilhelm Vuković na prvoj EPALE konferenciji u Srbiji „Razvoj veština nastavnika i trenera u oblasti obrazovanja odraslih kroz saradnju“.

On je istakao da je obrazovanje veoma važno za zapošljavanje, a u prilog tome svedoči podatak da je više od polovine stanovnika EU, koji nemaju završenu srednju školu, nezaposleno.

„Svi indikatori kažu da je za zapošljavanje najvažnije da se završi minimum srednja škola“, rekao je Vuković.

On je pojasnio da sve zemlje EU imaju zacrtane ciljeve koliko odraslih ljudi treba da bude uključeno u obrazovanje, a cilj većine zemalja je da oko 15 odsto odraslog stanovništva bude uključeno u obrazovanje.

Najviši stepen obrazovanja odraslog stanovništva imaju skandinavske zemlje, dok je najniži stepen obrazovanja u zemljama južne Evrope. Kada je reč o regionu, Slovenija je najviše napredovala što se tiče obrazovanja odraslog stanovništva.

Zamenik direktora fondacije Tempus Sofija Dukić precizirala je da obrazovanje odraslih nije samo opismenjavanje, već je mnogo šira paradigma i oni koji su završili srednju školu ili fakultet imaju potrebu da se usavršavaju.

„Koncept celoživotnog učenja sve više dobija na značaju. Obrazovanje odraslih više ne sme da se posmatra samo kao funkcionalno opismenjavanje odraslih već treba da se radi o mnogo široj paradigmi koja obuhvata učenje u svim dobima života“, pojasnila je Dukić.

EPALE je evropska platforma namenjena profesionalcima u oblasti obrazovanja odraslih u Evropi. Osnovana je 2014. godine, a osnivač je Evropska komisija u okviru programa Erazmus plus koji podržava saradnju u oblasti obrazovanja, obuke mladih i sporta.

Pomoćnik ministra prosvete Aleksandara Pajić naglasio je da su resorno ministarstvo i Vlada Srbije mnogo toga učinili prošle godine kako bi se Srbija priključila i postala članica EPALE mreža.

„To je imperativ ministarstva i jedna od stvari koja nam je potrebna da zatvorimo poglavlje 26, gde su obrazovanje i kultura. Moramo da uradimo mnogo toga što se tiče obrazovanja odraslih i mi to zaista kao ministarstvo i činimo“, rekao je Pajić.

EPALE platforma pruža mogućnost pojedincima i institucijama koje se bave obrazovanjem odraslih da se informišu o događajima , razmene resurse i dobre prakse kroz učešće u grupama za diskusiju.

Institucije na tom mestu mogu da predstave svoj rad i postanu deo baze institucija, što im daje mogućnost da ih ostale institucije prepoznajui po potrebi pozovu da sarađuju na projektima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar