U trendu

Svako treće dete žrtva zlostavljanja na internetu

Svako treće dete u Srbiji na neki način bilo je žrtva zlostavljanja preko interneta, a čak svaka četvrta devojčica pristala je da se nađe sa nepoznatom osobom koju je upoznala preko društvenih mreža, izjavila je danas državna sekretarka Ministarstva trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić.

„Samo oko 25 odsto roditelja smatra da znaju dovoljno o savremenim tehnologijama i da bi mogla da pomognu svojoj deci ukoliko bi se našla u neprijatnoj situaciji“, rekla je Matić za RTS.

Takođe, rezultati istraživanja organizacije „Save the children“, povodom Dana obeležavanja bezbednog interneta, pokazuju da je svakom četvrtom detetu bez dozvole objavljena slika na internetu, trećina dece doživela je pretnje tri ili više puta, a polovina mladih uopšte ne bi prijavila uznemiravanje na internetu.

„Naša iskustva posle jedne kampanje koju smo imali u 15 gradova u Srbiji, kada smo u direktnom kontaktu sa decom tada shvatili da se zapravo najveći broj njih ne poverava o neprijatnostima koje im se dešavaju“, rekla je Matić.

Nakon tih predavanja, kaže Matić, deca su prilazila, otvarala se, govorila o svojim neprijatnim iskustvima, a tada je, kako je istakla, za njeno Ministarstvo najvažniji cilj bio da deci objasni da moraju imati poverenja i u svoje roditelje, nastavnike, ali i u osobe koje im mogu na pravi način pomoći.

„To je još jedan razlog zašto smo odlučili da osnujemo Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, koji počinje da radi 27. marta“, rekla je Matić.

Založila se za strože kazne za pedofile, internet predatore i podvukla da krivični zakon u tom delu „apsolutno mora da se menja“ i da će njeno ministarstvo podržati inicijativu ka Ministarstvu pravde da se taj vid nasilja uključi u krivični zakon i da se posebno tretiraju te vrste prestupa.

„Jasno je da je taj problem u poslednjih par godina postao globalni i u razvijenim zemljama, koji razvijene zemlje u svetu dovodi da moraju promeniti i određene zakonodavne okvire, ali i mehanizme zaštite, a opet ne ograničiti slobodu korišćenja interneta“, rekla je Matić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.