najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Svakodnevno suočavanje sa diskriminatornim stavovima o ženama

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestitala je danas svim gradjankama Srbije Medjunarodni dan žena, ali je u saopštenju upozorila da iako sve više žena “aktivno participira u javnom i političkom životu”, Srbija se i dalje svakodnevno suočava sa diskriminatornim stavovima o ženama.

Kako je ocenila, žene u Srbiji se teže zapošljavaju, rade slabije plaćene poslove i društvo ne ceni dovoljno njihov rad u domaćinstvima.

“Posebno osetljive kategorije su trudnice i porodilje, osobe sa invaliditetom, starije žene, žene iz ruralnih područja”, kazala je poverenica.

Janković je rekla da uspostavljanje pune i stvarne jednakosti ne znači da žene treba da zamene uloge sa muškarcima, kao ni da borba za ljudska prava žena ne umanjuje ljudska prava muškaraca.

“Osmi mart slavi žene i njihovu vekovnu borbu za ljudska prava, ravnopravnost i razbijanje stereotipnog ponašanja i rodnih predrasuda. U toj borbi, žene su dobile pravo glasa i učestvovanja  javnom i političkom životu, pravo na plaćeno porodiljsko odsustvo, veću ekonomsku nezavisnost, bolje obrazovanje”, rekla je Brankica Janković.

Poverenica je kazala da taj dan treba da podseti na ekonomska, naučna i sva ostala dostignuća žena, ali i da bude opomena da se žene u pojedinim delovima sveta još uvek bore za osnovna ljudska prava.

(Beta)

1 komentar
  1. Maki

    Pa valjda je to ravnopravnost polova, plaćen si onoliko koliko vrediš, zar ne? Pomirite se sa time da su muškarci superiorni u svakom poslu koji rade, pa čak i u kuhinji 😉

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike