U trendu

Sve slabija regionalna saradnja po pitanju sudbine nestalih

Sudbina 4.086 Srba nestalih tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji i dalje je nepoznata, a regionalna saradnja u rešavanju problema nestalih daje sve slabije rezultate, ocenio je danas predsednik Komisije Vlade Srbije za nastala lica Veljko Odalović.

Na konferenciji povodom 30. avgusta  –  Medjunarodnog dana nestalih, Odalović je rekao da je rešavanje sudbine nestalih izuzetno važno za ukupnu normalizaciju stanja u regionu.

„Ne želimo da žrtve drugih budu u drugom planu, ali nećemo dozvoliti ni da srpske žrtve budu na poslednjem mestu. S Hrvatskom u poslednje vreme postoji nizak nivo komunikacije i dogovora o zajedničkim aktivnostima, BiH ima svoje specifičnosti a na Kosovu je posebna priča, jer tamo medjunarodna zajednica ne radi kako očekujemo“, kazao je Odalović na skupu u beogradskom Medija centru.

Prema njegovim rečima, Srbija se odgovorno suočila s problemom rešavanja sudbine nestalih lica sa prostora bivše SFRJ.

„Nema informacije koja je tražena od Srbije a da je nismo dali, nema lokacije s navodnim masovnim grobnicama koju nismo proverili. Takav odnos očekujemo i od drugih u regionu. Svi moraju biti na visini zadatka kada je reč o rešavanju sudbine nestalih“, naveo je Odalović.

Predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije Dragan Pjevač kazao je da se prema podacima Medjunarodnog komiteta Crvenog krsta, 10.653 osobe sa prostora bivše SFRJ i dalje vode kao nestale, medju kojima je više od 4.000 Srba.

„Nikad nije bilo više zaklinjanja u rešavanje sudbine nestalih a rezultata je sve manje. Ove godine obeležavamo Dan nestalih u tišini jer želimo da izvršimo pritisak na relevantne institucije u regionu da rade svoj posao“, rekao je Pjevač.

On je pročitao pismo koje je premijeru Srbije Aleksandru Vučiću uputila Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše SFRJ i u kome se navodi da samo politika mira i saradnje u regionu može rešiti probleme i pomoći porodicama nestalih da pronadju svoje najdraže.

Članovi Koordinacije i porodica nestalih osoba uputili su se nakon konferencije ka Tašmajdanskom parku gde će položiti cveće na spomenik žrtvama stradalim u ratovima u bivšoj SFRJ od 1991. do 1999. godine. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.